Ако обичате планината, снега и карането на ски, няма как да не сте се замисляли за създаването на тази спортна дисциплина. Със сигурност сте любопитни да разберете кой е изобретил самите ски, с които стремглаво се спускате от хълма.

Това е статията, която има отговорите на вашите въпроси. Ще обърнем внимание на създаването на ските, как се се променили през годините и началото на ските като спорт.

Кратка история на ските

Може би ще ви изненада това, което ще ви кажем, но ските имат много древна история. Смята се, че са изобретени дори преди колелото.

В райони около Сибир, Лапландия и Скандинавието са открити вкаменелости, които предполагат съществуването на оборудване, подобно на ските, още около 2500 г. пр. н. е.

Намерените далечни предци на сегашните ски били големи и тежки. Използвани са за ходене по сняг и имали въжета на върховете, служещи за водачи.

Едва по-късно, в крайно северни райони като Гренландия, Исландия и Швеция, скандинавските ски започнали да се разпространяват. Те се характеризирали с това, че били по-тесни и по-дълги, а за придвижването с тях се използвали пръчки, а не въжета.

Най-голяма промяна настъпва през втората половина на 19 век в норвежкия регион Телемарк. Там Сондре Норхайм започва да разработва ските за спускане. Той експериментира с техниката на завъртане с колене и сгъване на тялото.

С времето ските започнали да се правят от метал. Причината е изключително случайна. Хауърд Хед забравил ските си и използвал поплавъците на хидроплана си, за да ходи по снега.

След Втората световна война използването на ски се превръща в масова спортна дейност, с постоянен растеж и развитие на техниките и материалите.

Кратка история на ските като спорт

За раждането на ските като спортна дисциплина можем да сме благодарни на Сондре Норхайм, който създател на техниката за завой в движение. Кръстена е Телемарк, като града в Норвегия, за който ви споменахме по-рано.

Въпреки че основаването на Международната федерация по ски датира от 1924 г., първите значими спортни събития, свързани с тази дисциплина, са Зимните олимпийски игри. Първото издание е през 1936 г. и е проведено в Гармиш-Партенкирхен, Германия, а това от 1956 г. е в Кортина д'Ампецо, Италия.

Световната купа по ски стартира през 1967 г. и се провежда всяка година.

Тя включва всички зимни дисциплини:

Сноуборд;
Ски алпинизъм;
Скандинавско ходене;
Шейна и др.

Олимпийските игри обаче се провеждат на всеки четири години и се редуват със световните първенства.

Въпреки че в днешно време сме свидетели на нарастване на ентусиастите на ски бягане и ски алпинизъм, спускането е причината за развитието на спорта. Най-голям напредък се забелязва в края на 70-те години на миналия век.

Ако дотогава по трасетата е имало статични слаломни колове, от 70-те досега те са чупещи се. Това позволява на скиорите да се спускат още по-безскрупулно, да усъвършенстват своите умения и да увеличават скоростта си. Естествено, оказвайки влияние на зрелищността на състезанията.

Голяма заслуга за нарастването на популярността на ските имат емблематични шампиони като:

Фил Маре;
Пирмин Цурбриген;
Алберто Томба;
Петра Кронбергер;
Ерика Хес;
Дебора Компаньони.

След като задоволихме любопитството ви с историята на ските, вероятно желанието ви да се качите на пистата драстично е нараснало. Добре, но сигурни ли сте, че разполагате с цялото оборудване?

За целта трябва да имате:

Подходяща екипировка;
Ски обувки;
Каска;
Маска;
И разбира се, ски.

Само така ще можете да се отдадете на емоцията, която само едно спускане може да ви даде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase