Снимка: Istock

С настъпването на есента и резките промени на температурата случаите на дихателни инфекции започват да нарастват. В допълнение, започването на учебната година, както за детски градини и училища, така и за университети и все по-честото пребиваване в затворени пространства са предпоставка за по-лесното предаване на инфекциозните причинители.

През последните седмици случаите на COVID-19 значително се увеличават, а след отпадане на мерките се повишиха и случаите на скарлатина и варицела в страната. Но освен предпазните мерки и приемът на имуностимулатори, значение има и правилният терапевтичен подход по време на вече развили се симптоми.

Реакцията още при първи прояви на заболяването е от ключово значение. По този начин се осигурява бързо редуциране на патогенните причинители – независимо дали вирусни или бактериални.

Освен насоченото лечение, във връзка с етиологичната причина при респираторните инфекции – например при грип със специфична противовирусна активност или при бактериална инфекция – антибиотично лечение, ключова роля има и т. нар. симптоматично лечение. Медикаменти, които са насочени към облекчаване на симптомите, за подобряване състоянието на пациентите.

Парацетамолът е едно от най-разпространените средства за овладяване на болка и за сваляне на температурата. Освен това той не води до нежеланите ефекти, които са свързани с нестероидни противовъзпалителни средства.

Фенилефриновият хидрохлорид има подобно действие като псевдоефедрин, но се характеризира с по-малък брой странични ефекти - влиянието му върху силата и честотата на сърдечните контракции е по-слабо, поради което и вероятността от сърцебиене значително се редуцира.

Фенилефринът е ефективен за разширяване просвета на дихателните пътища, освен това намалява отока на носната лигавица. Не на последно място поради редуциране оточността на лигавицата води до изравняване налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана, особено при развитие на отит.

Още в рамките на 30 минути след приложението му се подобрява проходимостта на горните и долните дихателни пътища. Намаленият оток на лигавицата позволява на остатъчния секрет да се отдели, което от своя страна редуцира и възпалението.

Комбинирането на активните съставки за симптоматично лечение с имуностимулатори значително подобрява профила на медикаментите при респираторни инфекции.

Екстрактът от черен бъз е познат още от древността. Притежава изразени антиоксидантни свойства, дължащи се на флавоноидите, които се съдържат в него. Те подпомагат работата на клетките и предотвратяват появата на клетъчни увреждания, които при възпаление са изразени.

Имуностимулиращите му свойства са познати, но интересно е друго негово свойство за увеличаване производството на инсулин, което води до по-ниски нива на кръвната захар, които се повишават при инфекциозни заболявания. Единственият комбинират лекарствен продукт при грип и настинка у нас, в който има добавен и екстракт от черен бъз е Флудрекс Макс Хербал.
 
Друг продукт, който съдържа парацетамол и фенилефринов хидрохлорид, както и аскорбинова киселина е Флудрекс Хот Дринк. Добавеният в състава му като помощно вещество калциев глюконат потенцира деконгестиращия ефект на фенилефрина. Приемът му предотвратява развитието на повишена капилярна пропускливост, която е предпоставка за по-лесното проникването на вируси в организма, а в доза от 100 Mg проявява и противоалергично действие.


Въпреки факта, че калцият се намира в големи количества в организма, предозирането му може да доведе до изразени симптоми, а в комбинираните медикаменти дозировките са оптимални, без риск от превишаване на дозата.


Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.