Снимка: Adobe Stock

Кредитите са лесно, удобно, а понякога и единственото решение, когато имаш нужда от пари. Статистики сочат, че всеки втори българин има заем. Според представители на Асоциацията за защита на потребителите, които цитират данни на БНБ, вземанията на дружества предлагащи бързи кредити са достигнали рекордните 4.4 млрд. лв. в края на 2022-ра година.

Заемите могат да бъдат полезни, но понякога голямата задлъжнялост може да бъде свързана с лоша финансова култура и да доведе до невъзможност за навременно обслужване на задълженията.

За да избегнеш такава неприятна ситуация в долните примери ще ти покажем кога е удачно да си спестиш тегленето на заем.

Малки разходи до заплата и малки по размер спешни разходи

Бързите кредити най- често биват рекламирани от компаниите като възможност да се справяш с неочаквани разходи. В действителност - много от неочакваните разходи могат да бъдат предвидени. В случай че караш автомобил на повече от 10 години, предвиди ежемесечно да спестяваш пари за ремонт.

Друг такъв пример са разходите, свързани със здравето. Никой не е застрахован и макар здравната каса да покрива част от изследванията и прегледите, не е излишно да помислиш за допълнително здравно осигуряване. То може да бъде предоставено от работодател или да си го осигуриш сам с  плащане на месечна вноска.

Такъв тип разходи можеш да посрещнеш по-лесно, ако предварително създадеш фонд за спешни случаи, в който да отделяш малка сума всеки месец.

Докато нямаш фонд за спешни случаи обаче, можеш да разчиташ на кредитна карта. С нея можеш да покриваш по- малки разходи до заплата и избягваш нуждата да теглиш кредити винаги, когато имаш нужда от по-малки суми.

Дори и да не ползваш кредитната карта редовно, с нея можеш да разчиташ на готов  и одобрен заем при нужда от пари до заплата. Друга голяма полза е, че когато имаш кредитна карта в джоба си, получаваш парите без да чакаш - наистина имаш бърз кредит.

Увеличение на доходите

По-ниските приходи и ръстът на инфлацията също могат да породят нужда от теглене на заем. Ако смяташ, че имаш нужда от по-голямо възнаграждение, може би е дошъл моментът да поискаш увеличение на заплатата?
Повишаване на квалификацията е друга възможност, която да ти помогне трайно да търсиш по-добро заплащане. В наши дни има огромно количество безплатни ресурси в интернет, за които дори няма нужда да плащаш. Инвестицията в себе си е винаги добра идея.

Заем от приятел

Най-класическият и стар вид кредитиране е заем от приятели. Притеснение, срам, страх от отказ са най-честите емоционални бариери, които възпират хората да помолят за помощ. Но също толкова често, около нас има множество хора, които имат възможност и желание да помогнат.

Твърде лесното отхвърляне на жокера “обади се на приятел” не е задължително похвално. Ползите от подобен тип заем са в по-малкото условия, които всяка една институция би ти поставила, както и в неговата гъвкавост. Плюс е и, че често пъти можеш да намалиш дълга с услуга или работа.

Имай предвид обаче, че неизплащането на заема може да доведе до разваляне на приятелството. Ето защо е важно да прецениш възможностите си внимателно и да разчиташ на този вариант в наистина спешни случаи.

Бюджетиране при предстоящи големи събития

Балове, кръщенета, сватби, рождени дни - все неща, които изискват финансов ресурс и хората прибягват до теглене на кредити. Независимо дали си гост или организатор- ключът към успешно справяне със ситуацията е правилното бюджетиране. Този тип събития обикновено не са изненадващи и непланирани. Ето защо - планирай разхода навреме и събери поне част от нужните средства.

Съдейки по отговорите в множество социологически проучвания, тегленето на заеми за почивки е също доста широко разпространено у нас. Но тук също като при големите събития бюджетирането и спестяването на пари е най-добрият начин да се избегне тегленето на заеми. И също така тук колкото по-рано платиш, толкова по-големи отстъпки можеш да ползваш.

Заслужава ли си наистина покупката и неотложен ли е моментът за нея?

Представи си как ще изглежда утрешният ден, седмица или месец без тази покупка. Как ще се справиш в един такъв сценарий? Остави емоциите настрана и постави себе си в такава ситуация - дори и за миг.

Този тест лесно може да ти помогне да направиш нужната преценка за много покупки. Може би ще откриеш, че всъщност нямаш нужда от последния модел телефон или от още един чифт обувки. Възможно е да се окаже, че ремонтът на колата или апартамента въобще не е неотложен и може да изчака няколко месеца.

Никога не бива да се забравя, че вземането на кредит е сериозно и отговорно решение. Използвай го само тогава, когато наистина имаш нужда и подхождай винаги отговорно при избора и обслужването му.