Малко висши училища в България могат да се похвалят, че половината от основните направления, по които предлагат обучение в различните степени (бакалавър, магистър и професионален бакалавър) дават достъп до най-търсените професии на трудовия пазар, с перспектива да запазят привлекателността си за десетилетия напред. Висшето училище по телекомуникации и пощи от години се старае да доближи максимално учебните си планове до потребностите на трудовия пазар на технологичния сектор, като адаптира специалностите си така, че да комбинират фундаментална инженерна подготовка с умения и познания в области, чиято значимост тепърва предстои да се увеличава в бъдеще.

Отдадеността и усилията на ВУТП да осигури професионална реализация на студентите си не просто като им даде най-доброто възможно обучение, карат преподавателския състав и ръководството да работят за това студентите постоянно да са в обсега на корпоративните радари и всеки, който покаже желание за развитие, да получи най-добрите възможности. Предпоставка за това е сътрудничеството на университета с частния сектор, при което различни технологични лидери модернизират учебната инфраструктура и лабораториите, изпращат свои представители да преподават, тренират и подбират талантливите студенти за голямо професионално бъдеще още преди да завършат.

Технологични решения, които подпомагат диагностицирането, лечението и дори хирургични интервенции от разстояние, практически занимания на симулатори от последно поколение, разработването на специфичен софтуер, поддръжката и развитието на всички тези решения стоят в основата на интердисциплинарните специалности „Телемедицина“ и „Софтуерно проектиране в медицината“, в които Висшето училище по телекомуникации и пощи обучава съвместно с медицинските университети в Плевен и Пловдив. Завършилите тези специалности придобиват професионална квалификация „инженер“ в областта на управлението и поддръжката на интелигентни и роботизирани приложения за нуждите на медицината и здравеопазването.

Третата интердисциплинарна специалност с широкопрофилни знания, умения и компетенции, която ВУТП предлага на кандидат-студентите е "Комуникационни системи за обслужване на въздушното движение", която реализира съвместно с Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" гр. Долна Митрополия. Бъдещите инженери на българската авиация се обучават 2 години във Висшето училище по телекомуникации и пощи в София, в което научават базовите принципи на инженерните науки, изграждат умения за работа със специфични за въздушното движение комуникационни системи и електронни схеми и упражняват практически наученото в реалната среда на фирмите - партньори на университета. Последните две години от обучението си студентите акцентират върху основите на авиацията и инженерната поддръжка, обезпечаване и контрол на комуникацията в нея във ВВВУ "Георги Бенковски", което разполага не само с летателни апарати, но и с множество симулатори. Споделяйки взаимно учебно-преподавателските си ресурси двата български университета са пионерите в създаването на уникалната бакалавърска специалност, която дава възможност впоследствие за работа и в областта на управлението на въздушното движение.

„Тези студенти не са бъдещи медици или летци - те си остават инженери, но вече интердисциплинарно подготвени. Защото новата индустриална революция изисква именно такава подготовка. Няма как да имаме вече само тесни специалисти: чисти инженери, чисти икономисти. Нужни са и други умения и компетенции“, казва ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. д-р Миглена Темелкова като уточнява, че дефицитът за такъв тип специалисти е огромен.

Много са мултидисциплинарните специалности, които предлага на образователния пазар Висшето училище по телекомуникации и пощи. „Споделянето на ресурса се случва между различните катедри. „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е последната ни интердисциплинарна специалност, създадена преди три месеца. Осъзнахме, че изкуственият интелект все повече навлиза в ежедневието ни, но с това все повече ще нараства и нуждата от инженери, които да работят правилно с него и да разбират кога могат да му се доверят и кога той ги подвежда. Голямото предизвикателство за образованието в бъдеще ще е да поддържа естествения интелект в такава кондиция, че да не позволява на изкуствения да доминира над него“, казва проф. Темелкова.

Една от най-новите иновативни и перспективни специалности, които предлага Висшето училище по телекомуникации и пощи и която дава стабилна основа за по-нататъшното професионално развитие на студентите е „Телекомуникационни технологии за безпилотни летателни апарати“. В нея младите хора имат възможност да изградят система от знания и умения за креативна и продуктивна работа с модерните високотехнологични, дистанционно управляеми технически средства и да натрупат познания в сферата на автоматизацията и роботизацията. „Работата с дрон и възможностите, които тази техника дава за внедряване и развитие на технологията в различни общественополезни приложения е нещото, което ме вдъхновява и мотивира да уча именно това“, казва един от първите записали се в тази специалност бъдещи студенти на ВУТП.

В същото професионално направление – „Комуникационна и компютърна техника“ е и професионалната бакалавърска програма „Киберсигурност на високите технологии“. Висшето училище по телекомуникации и пощи се наложи като лидер в областта на образованието по киберсигурност, предлагайки програми във всички образователни степени – професионален бакалавър, бакалавър и магистър. Киберпространството се превърна в най-голямото хранилище както на потребителска, така и на държавна информация и всички тези динамични промени наложиха необходимостта от подготовка на компетентни специалисти в областта на киберсигурността. Специалността „Киберсигурност на високите технологии“ съчетава изучаването на комуникационни мрежи и технологии, и правните и етични въпроси в областта на компютърната сигурност.

Висшето училище по телекомуникации и пощи е единственият от инженерните университети в страната, който се радва на ръст в приема на студенти през последните 3 години, а компютърните специалности са най-търсени от студентите в чужбина. Университетът предлага различни форми на стаж и менторски програми при корпоративните си партньори, а учебните графици са така организирани, че да позволяват на студентите да работят.

Кандидат-студентите могат да избират дали да кандидатстват с доброволен общообразователен тест (провежда се онлайн), или с оценката от ДЗИ по български език и литература, или с оценката от задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (ЗДИППК.

Повече информация и графици за кандидатстване можете да намерите на уебсайта на университета: www.utp.bg.