Проф. д.ик.н. Бистра Боева е заслужил професор на УНСС. Дългогодишен ръководител на катедра „МИО и бизнес“, консултант на Световната банка и Американската агенция за международно развитие по въпросите на корпоративното управление. Играе водеща роля при създаването на Националния кодекс за корпоративно управление като съпредседател на работната група по проекта. Член на Държавната комисия по ценни книжа. Била е член на Европейския форум по корпоративно управление към ЕК и консултативната група за развитие на частния сектор към Глобалния форум за корпоративно управление (Световна банка/ОИСР).
 
„Да  помогнат на компаниите да бъдат стабилни и да работят съобразно устойчивото развитие, да се справят с рисковете от околната среда и  социалните рискове“. Тези думи отразяват буквата и духа на Принципите за корпоративно управление 2023 на Организацията за икономическо и социално развитие (ОИСР), приети на срещата на Г-20 през септември в Делхи, казва проф. д.ик.н. Бистра Боева, заслужил професор на УНСС, която от дълги години изследва тази проблематика.

- С какво Принципите за корпоративно управление са важни за страната ни?

- За българския бизнес, българските законодатели и регулатори тези принципи са особено важни в контекста на декларираното приемане от България на един от стандартите на ОИСР във връзка с кандидатурата на страната ни за членство в организацията. Акцентът в Принципи 2023 е върху ориентираното към устойчиво развитие корпоративното  управление. Независимо, че новият шести принцип, приет в Делхи, е устойчивост, всеки един от останалите пет са актуализирани  в съответствие с тази цел. Засилено е вниманието към рисковете и ангажираността на корпоративните ръководства чрез насочване и контрол на системата за управление на рисковете от страна на изпълнителните ръководства на компаниите.
За българския бизнес и институции същественото е, че Принципи 2023   обхващат познати и следвани от практиката основни правила за корпоративно управление. Още през 2022 г. у нас бяха коментирани плановете за промяна в Принципите на ОИСР за корпоративно управление. Представител на Организацията запозна българския бизнес с тези правила преди тяхното официално представяне през юли т.г. на конференцията „Корпоративно  управление и декарбонизация.“

Ролята на Принципите като глобален стандарт за корпоративно управление, по време на тяхното официално представяне, беше подчертана  от генералния секретар на ОИСР Матиас Корман, както и от представители на бизнеса и на регулаторите на капиталовите пазари от Франция, Швеция, Италия и Индия. Отбелязано бе, че корпоративното управление ще подпомогне усилията на  правителствата да улеснят достъпа на компаниите до финансовите ресурси на  капиталовите пазари. Този формат съдейства и за осъществяване на съобразено с устойчивото развитие корпоративно  управление и неговия принос за стабилността на компаниите, за тяхната способност бързо да се възстановяват след кризи и други рискови ситуации.

Принципите са важни за законодатели и регулатори, които определят рамката на корпоративното управление в контекста на отделните юрисдикции. Техните адресати са борсово търгуваните компании,  акционерите,  борсите, заинтересовани лица.

- Какво наложи промени в структурата и съдържанието на Принципи 2015?

- И предшестващите формати бяха обусловени от ключови и с дълготрайно въздействие икономически, политически и социални  феномени. Промяната би могла са свърже с кризисните процеси от икономически, политически и социален характер и наложилите се структурни промени в икономиката в резултат на пандемията COVID 19, с климатичните промени и дигитализацията на стопанските процеси.  

Шестте глави обхващат следните принципи: осигуряване на основи за една ефективна рамка за корпоративно управление; права и равнопоставено третиране на акционерите и основни функции на собствеността; институционални инвеститори, фондови борси и други посредници; разкриване на информация и прозрачност; отговорност на корпоративното ръководство; устойчиво развитие и стабилност/способност към възстановяване.

- Принципите имат ли задължителен характер?

- Не. Всяка държава и бизнес решават дали да ги приемат. В България те се прилагат от борсово търгуваните компании. Новост е дефинираната роля на кодексите за корпоративно управление като допълващ механизъм, чрез който да се подкрепи развитието и еволюцията на най-добрите практики. В действащото българско законодателство, изискващо от публичните дружества да разкриват информация как прилагат Националния кодекс за корпоративно управление, тя би следвало да допринесе за промяна във все още формалния подход към Кодекса от страна на отделни представители на бизнеса към осмислянето на неговата роля за утвърждаване на добрите практики  и конкурентни позиции на пазарите.

Новото във втория принцип „Права и равнопоставено третиране на акционери  и функции на собствеността“ е в някои детайли.     
               
Според третия принцип, свързан с институционалните инвеститори, рамката за корпоративно управление следва да предлага разумни стимули по отношение на цялата инвестиционна верига и да осигурява функциониране на капиталовите пазари по начин, който да допринася за корпоративното  управление. В глобален мащаб на участниците в инвестиционната верига (институционалните инвеститори) се препоръчва да прилагат “кодекса за стюарда/stewardship code“.

Четвъртият принцип се отнася до своевременното и прецизно разкриване на информация за всички съществени въпроси, свързани с компанията: финансовото й състояние, резултатите от дейността й, устойчивото развитие, собствеността и управлението. В ЕС, САЩ и Великобритания е практика изискването за разкриване на такава информация.

Принципи 2023 определят, че и за обществеността е важна информацията за управлението, структурата и активите на компанията, корпоративната политика и дейности за опазване на околната среда, социални въпроси. Ще приведа интересен факт от изследване на Европейската инвестиционна банка, според което над 80% от младите хора в България предпочитат да работят в компании, ангажирани в борбата с климатичните промени. Това показва интерес и на  заинтересованите лица към нефинансовата информация.

В петия принцип - за ангажиментите на  корпоративните ръководства/съвети на директори и надзорни съвети, ударението е върху необходимостта  при вземане на бизнес решения корпоративните ръководства да се съобразяват със заинтересованите лица и интереса на акционерите. Това може да привлече по-производителни служители, да доведе до подкрепа на общността, в която действа компанията, повече лоялни клиенти и по този начин да създаде изгода за акционерите.

С детайлизирането на ангажиментите на корпоративните ръководства,    Принципи  2023 са и своеобразен наръчник за професионалното изпълнение на тези ангажименти и запознаване в детайли с функциите им, отсъстващи в законодателната уредба.

- Кое е новото в шестия принцип?

- В него се посочва, че служителите не само допринасят за приходите на компанията, но прекарвайки по-голяма част от живота си в нея, за тях е от значение нейното дългосрочно устойчиво развитие. Акцент е и разкриването на информация за корпоративната устойчивост, вкл. за нефинансовите цели, рисковете, облигационерите, за обвързаността с международни стандарти и характеристиката й като конкурентно предимство за привличане на инвеститори. В значителна степен това е свързано с предизвикателствата пред българския бизнес във връзка с новите законови ангажименти за отчитане на информация за корпоративната устойчивост.

Принципи 2023 са консенсусен резултат от обсъждания с представители на бизнеса, синдикати, регулатори и заинтересовани лица от страните-членки на ОИСР. Предстои и актуализация на Насоките на ОИСР за корпоративно управление на предприятията с държавна собственост. Това е още едно предизвикателство пред изпълнителната и законодателната власт. Корпоративното управление и Принципи 2023 следва да се свързват и с международната конкурентна способност на страната ни, в т.ч. за привличане на инвестиции. За бизнеса това е документ с конкретно значение за борсово търгуваните компании, за нови приоритети в условия на трансформационна и изправена пред множество рискове бизнес среда.