До края на десетилетието човечеството ще разполага с изкуствени сърца, отпечатани с 3D-принтери. Комуникациите и транспортът ще са невероятно евтини. Моловете ще затворят, защото всички ще пазаруваме през телефоните си. Самите мобилни устройства пък ще представляват чипове, вградени в кожата на ръката. Прогнозите са на Световния икономически форум, а в момента големият въпрос е как да се подготвим за близкото бъдеще.

Технологиите се развиват драстично по-бързо от технологичното образование, което води до недостиг на подготвени кадри в ИТ сферата. Това е и причината заплащането на ИТ експертите да е по-добро от това на медиците, които спасяват човешки животи. Нациите, като Китай и САЩ, които осъзнаят необходимостта от бързо и ефективно преминаване към  масово проектно-базирано образование, ще си гарантират лидерските позиции в бъдеще. България не може да си позволи да стои на опашката.

През 2022 г. образователната платформа Млад Изобретател реализира своя успешен старт в градовете София и Пловдив като отговор на глобалните предизвикателства. Платформата е специално разработена основно за ученици от трети до шести клас и не изисква предварителен опит в дигиталните науки. Тя има за цел да подготви децата за професиите на бъдещето и да разкрие изобретателя във всяко дете. Мисията е да се осигури конкурентно технологично предимство за следващото поколение инженери на България в един свят, в който ще доминира Изкуствения интелект, автоматизацията и роботизацията. Вече видяхме автономните коли, а скоро ще се пуснат в експлоатация и роботи, които ще могат сами да програмират. Aвторът на бестселъра "Sapiens: Кратка история на човечеството", Ювал Ноа Харари, казва, че за да се подготвим за новите реалности същата сума пари и време, които се изразходват за разработване на високи технологии, трябва да бъдат насочени към развитието на човешкия ум и образование.

Екипът преподаватели на Млад Изобретател притежава богат педагогически опит и иновативен подход към децата и техния бързоразвиващ се интелект. Нейният основател Константин Недев вярва, че симбиозата между предметите наука, технологии, инженерство и математика (STEM) и по ефективно, отколкото преподаването им поотделно. Млад Изобретател залага в уроците си на социално-обществени ценности, които възпитават децата в устойчиво развитие, кръгова икономика, работа в екип и дисциплина.

За родителите предимствата от STEM обучението са всеобхватни. От една страна ще бъдат удовлетворени, че децата им са ангажирани с разнообразни и интересни дейности, развиващи множество иновативни компетенции. От друга страна това би формирало своевременно, добро и конкретно професионално ориентиране. STEM образованието в Млад Изобретател мотивира и разкрива талантите на децата в една или друга област на технологичния свят.

Платформата предоставя на децата цялостно образователно преживяване. Курсовете се провеждат веднъж в седмицата присъствено, а през останалото време децата учат самостоятелно вкъщи под формата на игра с помощта на собствен мини-изобретателски компютър и уеб-базирана платформа.

Записването за курсове за 2023 г. за градовете София, Пловдив и Смолян вече стартира. Формата за регистрация може да откриете на сайта mladizobretatel.bg/обучения.