fallback

През последните години се случиха много неща, които разместиха пазарите и доведоха до повишена волатилност (нестабилност). Пандемията и затварянето на световните икономики, рекордната инфлация, подклаждана от проблеми в глобалната веригата на доставки, конфликта между Русия и Украйна, който бързо ескалира в конфликт между Русия и Запада и накрая, но не на последно място, шоковото нарастване цените на горивата покрай наложените санкции срещу Русия. На този фон от икономически и геополитически трусове всички ние си задаваме въпроса какво можем да направим с личните спестявания, как да ги защитим от инфлацията с какво можем да заместим банковите депозити, които в момента не носят нужната доходност?

Инвестирането на част от свободните средства в договорни фондове ще бъде разумно решение, то ще се отплати в дългосрочен план. Въпреки това участието на финансовите пазари все още звучи далечно и неясно за нас в България. Най-големите притеснения са свързани с понижението в цените на пазара и съответно на фондовете, реализирането на моментен отрицателен баланс по дадена инвестиция и разбира се, страха от рецесия, която би довела до „драстични и необратими загуби“. Като опровержение на тези страхове можем да изтъкнем факта, че рецесията често е най-добрия момент за инвестиции, тъй като можем да се сдобием с активи на отлични бизнеси на много по-ниски цени.

Запазете час за консултация за защита на вашите лични спестявания

Дългосрочните инвеститори, влагащи своите свободни средства в различни колективни инвестиционни схеми на финансовите пазари по време на рецесия се представят много добре, много по-добре от тези, които държат своите пари на депозит. Ако разгледаме три периода в миналото ще се убедим в това твърдение, въпреки че историческото представяне на пазарите не е гаранция за бъдещи резултати. Голямата рецесия от 2007 – 2009г., спукването на „Dot-com” балона през 2001г. и още по-назад в историята, рецесията през 1990 – 1991г. Всички инвестиции, направени в тези трудни периоди, обратно на логиката, са дали много добри дългосрочни резултати. И тук трябва да уточним, че не разглеждаме идеалните инвестиции, които са направени в перфектния момент (да уловиш дъното на пазара). Перфектна инвестиция не съществува, опитите за улавяне на пазарното дъно водят до излишно напрежение и пропуснати ползи.

За да стане по-ясно нека да разгледаме какво би се случило ако бяхте инвестирали своите средства в най-лошия момент през 2007г. – пикът на пазара преди финансовата криза. Вие щяхте да реализирате 8,4% средно годишна чиста възвръщаемост през следващите 13 години. Ако бяхте инвестирали по върховете преди рецесията от 1990г. щяхте да постигнете средно годишна доходност от 9,8% през следващите 30г. Какво означават тези проценти в пари? Инвестиция от 10000$ в най-лошия възможен момент през 1990 – 1991г. днес ще е равна на 150000$. И това е след всички последвали трусове на пазарите след 1991г. И сега се замислете какво ще е останало от същите 10000$ ако те бяха оставени на дългосрочен, напълно безрисков депозит в банка? Нека да разгледаме още един труден сценарий.

На 1 октомври 2008г. Лиймън обявява фалит, а Конгресът се изказва против неговото спасяване. Към този момент S&P500 вече се беше понижил с около 25% и всякакви ужасяващи прогнози и числа изглеждаха възможни. Много анализатори се изказваха, че въпросните 25% понижение са само веселата част от това, което предстои. Примерът е наистина много добър, за да се ориентираме къде сме днес и какво може да очакваме, въпреки надвисналите облаци на хоризонта. Ако бяхте инвестирали тогава, щяхте да усетите тежестта на 40% понижение в рамките на половин година. Въпреки това, инвестициите ви щяха да се възстановят до края на 2009г., а до върха от миналата 2021г. щяхте да получите 440% обща възвръщаемост. Важно е  да отбележим, че разглеждаме инвестиция, направена след абсолютния „провал“ да се уцели пазарното дъното – края на понижението на цените, повратната точка от, която пазарите и основните индекси започват трайно и тенденциозно да се покачват. Дотук стана ясно, че моментите на пазарна нестабилност са преди всичко възможност. Разбира се, тя има своите предизвикателства, инвестирането по време на пазарно понижение ще се отплати добре в дългосрочен план, но ще тества вашето търпение и устойчивост.

Възползвайте се от възможностите за инвестиции сега

От началото на тази година основните пазарни индекси на Европа и САЩ се понижават, поради страховете от завишената инфлация, теглена предимно от разходите, геополитическата нестабилност в Европа и цените на горивата. Корекцията на пазарите е налице и сме изправени пред дилемата „Да инвестирам или да чакам“. Ние от Компас Инвест ще представим няколко водещи правила за инвестиции по време на рецесия или около предстояща такава.

1. Търпение и решителност

Ако вече имате инвестиции в договорни фондове - избягвайте импулсивни решения за продажба на дялове. По-добре е да се консултирате със специалисти, които имат дългогодишен опит и широк поглед върху пазарната ситуация (страхът е най-лошият съветник). От друга страна, ако нямате инвестиции е добър момент да обмислите постепенно заделяне на средства в добре структурирано портфолио, което ще ви позволи да закупите дялове на много по-добри цени спрямо тези преди корекцията.

2. Разпределяй риска разумно

Диверсификацията играе ключова роля за всяка инвестиционна стратегия. Ние от Компас Инвест управляваме договорни фондове с много широка диверсификация на глобалните пазари. Предлагаме агресивни и балансирани фондове с редица местни и международни награди. Добро решение за по-балансираните инвеститори е ДФ Фъндс Селект-21. Той е класически балансиран фонд, инвестиращ  в най-добрите борсово търгувани фондове в индустрията, менажирани от гиганти като BlackRock Asset Management, Vanguard и State Street. Разпределението му по класове активи е 50/50 борсовотъргувани фондове /ETF-и/ върху акции и борсовотъргувани фондове върху облигации и парични средства. Инвестиционното разпределение покрива над десет сектора на икономиката, като основно застъпени са технолоии, телекомуникации, здравеопазване, финанси, енергетика, стоки и др. Фондът разполага с ETF-и върху над 2000 облигации с висок кредитен рейтинг. Портфолиото е подходящо за инвеститори, търсещи алтернатива на банковите депозити и оптимален баланс между доходност и защита на капитала.

3. Дяволът се крие в детайлите

Обърнете внимание на разходите по инвестициите. Има моменти, когато доходността на даден фонд бива до голяма степен изядена от такси и разходи по управление. Ние от Компас Инвест предлагаме изключително конкурентни и атрактивни такси, които ще допринесат за доброто представяне на инвестициите в дългосрочен план.

4. Проблемът на „съвършената“ инвестиция

Едно от най-трудните неща в инвестирането е да се уцели идеалният момент за покупка. Както стана ясно по-горе в текста, уцелването на пазарното дъно не само е тежка задача, но не е задължително условие за инвестиране. Решението на този проблем е редовното инвестиране. Може една голяма сума да се раздели на няколко части и да се закупуват дялове от договорен фонд през определени интервали от време . По този начин, получената средна цена, ще изглади допълнително пазарните колебания. Друг вариант, който е достъпен за всеки човек, е спестовният план.

Направете спестовен план

5. Комфортът по време на корекция е по-важен от доходността

Уверете се, че вашият профил (консервативен, балансиран или агресивен) наистина отговаря на вашата толерантност към риска и се чувствате комфортно с инвестициите. В Компас Инвест можете да намерите, както готови решения за инвестиране на свободните средства, така и услугата доверително управление. След подробна консултация и обсъждане, нашия екип от професионалисти ще изготви индивидуален портфейл, прилягащ идеално на вашето лично усещане за комфорт, или казано по друг начин, да намерим оптималното съотношение между риск и доходност.

6. Корекциите не са вечни, те са една преходна възможност

Когато цените на акциите се понижават, това е добра възможност да се сдобиете с частица от качествени световни бизнеси на много по-изгодни цени, може би именно поради това се е превърнала в клише крилатата фраза: „Купувай, когато всички продават“. Важното е да знаете, че икономическите спадове не траят вечно. Препоръчителният инвестиционен хоризонт е около 5г. ако инвестирате по време или около бъдеща рецесия. Според Barclays Equity Gilt Study акциите са донесли по-висока възвръщаемост от паричните депозити в над 76% от всички петгодишни периоди от 1899 г. насам.

Важна информация: Настоящата информацията е маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще. Стойността на дяловете в колективни инвестиционни схеми се променя във времето и може да бъде по-висока или по-ниска от стойността в момента на инвестиране. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Инвестициите не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държава или друга форма на гаранция. Информацията за представянето на финансовите инструменти в миналото не е надежден показател за бъдещи резултати. Затова е препоръчително инвеститорите да се запознаят с Проспекта и Документа с ключова информация за инвеститорите преди вземане на окончателно инвестиционно решение. Може да намерите тези документи, на български, на интернет страницата на „Компас Инвест АД – www.compass-invest.eu, както и при поискване може да получите хартиено копие безплатно в офиса на управляващото дружество на адрес: гр.София, ул. Георг Вашингтон № 19, ет. 2 всеки работен ден от 9 до 17 ч. Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени за в бъдеще. Резюме на правата като инвеститори е достъпно на следната хипервръзка, на български език: тук. Договорните фондове, управлявани от Компас Инвест АД са активно управлявани без да следват индекс.Информираме ви, че УД Компас Инвест АД може да вземе решение да прекрати предлагането на фондовете на територията на Република България.

Рискове:

Освен ползи инвестицията в дялове на договорни фондове носи и опредени рискове, като:

1) пазарен риск със следните компоненти: а) лихвен риск, свързан с намаляване на стойността на инвестицията поради изменение на нивото на лихвените проценти б) валутен риск, свързан с намаляване на стойността на инвестицията, деноминирани във валута, различна от лев и евро в) ценови риск, свързан с намаляване на стойността на инвестицията при неблагоприятни промени на пазарните цени;

2) кредитен риск – свързан с намаляване на стойността на позицията при неочаквани събития от кредитен характер свързани с емитентите на финансови инструменти, насрещната страна по борсови и извънборсови сделки, както и държавите, в които те извършват дейност;

3) операционен риск – от грешки или несъвършенства в системата на организация;

4) ликвиден риск – при наложителни продажби на активи при неблагоприятни пазарни условия;

5) риск от концентрация – при неправилна диверсификация на експозиции към групи свързани клиенти, от един и същ икономически отрасъл, географска област и др.

6) позиционен риск, свързан с промяната на цената на даден инструмент в резултат на фактори, свързани с емитента или в случай на деривативен инструмент - свързан с емитента на базовия инструмент;

Допълнителна информация за рисковете се съдържа в Проспекта на съответния фонд, който е достъпен на интернет адрес: www.compass-invest.eu

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback