Снимка: Pixabay
fallback

Ветробраните, наричани още дефлектори, обтекатели, ветроупори за кола, ветрозащитни стъкла са автоаксесоари, които не само придават индивидуалност на автомобила, но от тях има и големи ползи.  

Когато в автомобила е отворен прозорец по време на движение, аеродинамиката на автомобила се променя и към купето се привлича бързо движещ се въздух. Резултатът е силна струя въздух, която удря водача и пътниците и увеличен шум от пътя.

Дефлекторите променят леко аеродинамичния контур на купето като пренасочват силната струя въздух встрани от автомобила и прозорците. Това ви позволява да пътувате комфортно на отворени прозорци при всякакви метеорологични условия.

Каква е ползата от ветробраните?

- Намаляват шума в купето при движение на отворен прозорец, което значително повишава комфорта при пътуване.

- Предотвратяват нахлуването на вятър и дъжд в купето, като отклоняват посоката на въздуха встрани от прозорците и позволяват отварянето и проветряването по всяко време.

- Повишават обтекаемостта на автомобила, като подобряват аеродинамичната му форма. Това намалява въздушното съпротивление и оказва влияние върху намаляване на разхода на гориво.

- Намаляват запотяването на прозорците и появата на скреж по страничните стъкла.

- Засенчват страничните прозорци, като намаляват слънчевите проблясъци през тях.

- Дефлекторите за преден капак отклоняват пръските кал, мръсотия, песъчинки и камъчета от стъклата като ги запазват чисти и здрави, с добра видимост. Освен това улесняват работата на чистачките и ги предпазват от повреда, защото не позволяват натрупване на кал по предното стъкло.

- Дефлекторите придават елегантен и стилен вид на автомобила, особено когато допълват основния цвят на колата.

Ето защо е добре да имате поставени ветробрани на автомобила, които може да закупите във верига магазини за авточасти Avto.BIM.BG. Предлагат се качествени ветробрани на водещи в областта производители, подходящи за повечето модели автомобили. Можете да поръчате и онлайн на www.avto.bim.bg, където да изберете подходящия комплект с няколко кликвания в каталога.

Какво представляват дефлекторите за кола?

Това са защитни, гъвкави, леки козирки, изработени от акрил и други полимерни материали или хромиран метал. Те се поставят на предния капак на автомобила, страничните стъкла, задното стъкло или люка.

Представляват извити ленти, които следват контура на мястото на поставяне. Монтират се от външната страна на купето с помощта на двойно лепещи ленти, чрез вмъкване в канала на страничните  прозорци или по друг начин, описан в инструкцията за монтаж на дефлектора.

Ветробраните се тонират по-често в тъмен цвят, за да предпазват от слънчевите проблясъци, като на различните производители той е различен. Така например, ветробрани на полската фирма Heko са в черен цвят, на немската Climair са в черен, сив и прозрачен, а дефлекторите на италианската фирма Farad са с опушен тъмен цвят.

Ветробрани за страничните стъкла

Те се отличават по начина на монтиране: със залепване и чрез вмъкване в канала на стъклото.

- Ветробрани, които се залепват – те се монтират с двойно лепеща лента за рамката на вратата. При тях важно е качеството на лепещата лента и формата на ветробрана, която трябва много точно да прилепва към вратата на автомобила. Това ще гарантира здраво захващане. За здраво залепване е важно мястото на поставяне на ветробрана да се почисти с подходящ препарат, посочен в инструкциите за монтаж на производителя.

- Ветробрани, които се вмъкват в канала на прозореца понякога затрудняват вдигането и спускането му. Те се поставят между прозореца и уплътнението в предната горна част на вратата и не изискват специални инструменти за монтаж. Когато каналът на прозореца е твърде широк се използват скоби за закрепването им, за да прилепнат плътно. Монтират се и се свалят лесно от вратата на автомобила.

Дефлектор на предното стъкло

Той се поставя на предния капак на автомобила затова се нарича и дефлектор преден капак.  Предназначен е да предпазва предното стъкло и чистачките от замърсяване, летящи песъчинки и камъни като отклонява въздушния поток над автомобила.

Ветробран за люка на колата

Той насочва въздушната струя над автомобила и отклонява попадането на вода в купето при дъжд и нахлуването на силен вятър. Намалява шума от въздуха и подобрява обтекаемостта на автомобила.

Дефлектор задно стъкло

Предпазва задното стъкло и капак от замърсяване като направлява въздушната струя над горната част на колата.
 
Как да изберем подходящите ветробрани?

Те са специфични за всеки автомобил, защото формата на купето и дизайна на всеки автомобил е индивидуален, както и формата на прозорците.

Ветробраните за странични стъкла се предлагат в комплект. Може да закупите ветробрани за предните врати, за задните врати или комплект за всички врати.

Обърнете внимание на факта, че при повечето автомобили има разлика в големината на стъклата на моделите с три врати и на тези с пет врати, независимо че модела е един и същ. Обикновено утвърдените производители на ветробрани отбелязват това на опаковката – за автомобили с три или пет врати.

Дефлекторите за предните врати са извити по тяхната форма, докато тези за задните врати са правоъгълни. Те трябва да са гъвкави и да прилепват плътно и точно по повърхностите, на които се монтират. Освен това трябва да са здрави и устойчиви на атмосферни влияния, за да служат дълго и без проблеми.

Обърнете внимание на начина на монтиране на ветробраните. Закрепването на дефлекторите трябва да е здраво, защото те са подложени на много силен насрещен вятър. При неправилно поставяне могат лесно да отлетят при движение.

Важно е при монтиране на дефлектори да се следват точно инструкциите на производителя, което ще гарантира правилното им поставяне.

Автомобилните ветробрани са икономичен, практичен и атрактивен аксесоар, който ще направи пътуването ви по-комфортно и ще запази автомобила по-чист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback