Най-основната разлика между тези две вещества е, че маслото се извлича от животинска мазнина, докато маргаринът се извлича от хидрогенирани растителни масла. Маслото често е по-скъпо от маргарина и разликата във вкуса или текстурата между маслото и маргарина може да бъде много фина в зависимост от качеството на използваните марки.

Маслото се произвежда от мастната сметана на кравето мляко, въпреки че могат да се използват и други животински млека. Молекулите на мазнините обикновено се държат в суспензия в крема, но постоянното разбъркване в маслобивака кара мастните молекули да се придържат към себе си и в крайна сметка да изпадат от крема като гъста маса от масло. Солта често се добавя към суровото масло, но не е строго необходима. Може да откриете различни видове масла в т маркет брошура, от немски, английски, български или френски произход, на конкурентни цени за да ги сравните и сами да прецените.

Маслото се прави от животинска мазнина, а маргаринът е от хидрогенирани масла.

Маргаринът, от друга страна, е произведен хранителен продукт, създаден специално да бъде заместител на маслото през 1869 г. Ранните маргаринови продукти са използвали телешка мазнина като съставка, но повечето формули на маргарин се променят на растителни масла в началото на 20-ти век. Обикновено течното растително масло се втвърдява чрез процес, включващ мехурчета водороден газ, преминаващи през сместа. Резултатът е твърд заместител на маслото без холестерол и малко, ако изобщо има наситени мазнини. Маргаринът обаче съдържа полиненаситени и трансмастни киселини, които много здравни експерти смятат за нездравословни за хората поради склонността им да запушват артериите.

Маслото и маргаринът също се различават по срока на годност. Маслото трябва да се съхранява в хладилник, за да остане прясно. Маргаринът трябва да се съхранява в хладилник, за да поддържа твърдата си форма между употребите, но може да остане стабилен много по-дълго от маслото. И маслото, и маргаринът могат да се използват в рецепти, но маслото изглежда е изборът по подр збиране на професионалните готвачи, докато маргаринът е предпочитан от по-небрежните готвачи.