Около една трета от всички храни, произведени по света, се губят или разхищават по пътя между стопанството и трапезата, сочат данните на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

В ЕС всяка година се изхвърлят около 87,6 милиона тона храни, а едно от последните проучвания по темата на ЕП показва, че всеки от нас праща на боклука средно по 105 кг храна на година.

Разхищението на храни настъпва след като те достигнат потребителя или пък доставчици и производители доставят повече от поръчаното количество, което понякога клиентът не е способен да закупи.

Държавите в ЕС поеха като ангажимент да намалят наполовина разхищението на храни до 2030 г. За това обаче е необходимо не само държавна политика, но и осъзнаване на проблема от всеки един от нас.

Hellmann’s Bulgaria вече стартира благотворителна инициатива с лимитирана серия кутии "Добрите яйца" в подкрепа на Българска хранителна банка. Кампанията цели да привлече общественото внимание към темата за разхищението на храна и се осъществява в партньорство с яйца "Ангелов" и търговска верига "Фантастико".

Кампанията

Кампанията, под мотото "Добрите яйца не остават", цели да насочи вниманието на потребителите към проблема с тоновете храна, които се изхвърлят ежедневно. По време на празничните дни този процент нараства още повече, тъй като хората са склонни да пазаруват повече храна. Затова всичко започна на 15 април, а краят ще бъде сложен на 25 май. Време, в което има много почивни дни и заделяме повече средства за храна.

В този период в 20 от супермаркетите на "Фантастико" ще се продава специална лимитирана серия от 5000 кутии яйца с кауза. Потребителите ще заплащат 10 яйца, a ще получават 7. Стойността на трите липсващи, но заплатени яйца, ще бъде дарена на Българска хранителна банка. Всеки от партньорите в благотворителната инициатива - Hellmann’s Bulgaria, "Ангелов" и "Фантастико", ще дари същата сума, каквато е общата събрана сума, дарена от клиентите на търговската верига.

Лицата

С кампанията си Hellmann’s Bulgaria обединява бизнеса и индивидуалните потребители в обща кауза, която засяга всички. В подкрепа на инициативата се включват Мария Силвестър, Маги Джанаварова, Крис Захариев и Лора Капустина, които също вярват, че, преосмисляйки отношението си към храната и най-вече към нейното разхищение, всеки става носител на промяната.  

Екология и етика

Хранителните отпадъци в световен мащаб, основен дял за тях имат домакинствата, са сочени като един от основните замърсители на планетата. Допринася за между 8 и 10% от емисиите на парникови газове, причинени от човешката дейност.

Разхищаването на храна има също етична страна. Близо милиард души по света не се хранят пълноценно. И ако си мислите, че това не засяга живеещите в държавите в Европейския съюз - не е така. По данни на Евростат близо 10% от населението в ЕС не е могло да си позволи качествена храна всеки втори ден.

Статистиката у нас пък показва, че 1,5 млн. българи живеят под или около прага на бедността.

Къде може да закупите лимитирана серия кутии "Добрите яйца"?

Ще разпознаете специалната лимитирана серия от продукта по надписа "Добрите яйца" в супермаркети "Фантастико" на следните адреси в София:

кв. „Студентски град“, ул. „Г. М. Димитров“ №77
ж.к. „Овча Купел“, ул. „Монтевидео“ №98
ж.к. „Хаджи Димитър“, ул. „Васил Кънчев“/ул. „Баба Вида“ №29
ж.к. „Люлин 1“, ул. „Тома Георгиев“ №1
ж.к. „Люлин 6“, бул. "Джавахарлал Неру" №26“
ж.к. „Надежда 3“, бул. "Хан Кубрат" №26
ж.к. „Стрелбище“, ул. "Нишава" №138
кв. „Бояна“, бул. "А.С.Пушкин" №64
ж.к. „Младост 4“ /до Бизнес парк/, ул. "Д-р Атанас Москов" №15
кв. „Студентски град“, ул. "Акад. Борис Стефанов" №12
ж.к. „Гео Милев“, SkyCity Mall, ул. "Коста Лулчев" №52
кв. „Драгалевци“, бул. "Черни връх" №204
ж.к. „Хаджи Димитър“, ул. "Макгахан" №81
кв. „Дървеница“, бул. „Св. Климент Охридски“ №15
кв. „Овча купел“, гр. София, ул. "Любляна" №42А
кв. „Разсадника“, ул. "Хъшове" №4, до блок 10
ж.к. „Гео Милев“, ул. "Николай Коперник" №27
ж.к. „Младост 1“, ул. "Йерусалим" №22
кв. "Манастирски ливади", ул. "Пирин" 51А
гр. Банкя, кв. "Изгрев", ул. "Стефан Стамболов" 138