fallback

Г-н Николов, в края на юни се навършиха 9 години от идването на КонтурГлобал в България. Като главен инженер на централата „КонтурГлобал Марица Изток 3“, какви са Вашите впечатления, какво се промени през това време?

Първо ми се иска да напомня, че беше направена широкомащабна рехабилитация на електроцентралата, която й осигури допълнителен живот за повече от 15 години напред, по-добра ефективност, пълно съответствие с европейското екологично законодателство.

Основните насоки за развитие през последните години бяха свързани с оптимизиране на производството и работата с персонала за постигане на по-добри производствени резултати - по-висока разполагаемост и ефективност, което гарантира и добри финансови резултати.

През тези 9 години, във връзка със завишаващите се изисквания на екологичното законодателство, „КонтурГлобал“ инвестира и средства за допълнителна модернизация на енергийните блокове, свързана с намаляване на емисиите на азотни окиси от 500 на 180 мг/м3.Извършихме и модернизация и на сероочистващите инсталации, в резултат на което беше повишена ефективността на очистване от 94% на 96%. 


ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“  е от ключово значение за енергийната система на страната.  След сериозните инвестиции в модернизация на централата, как се оптимизира нейната работа през годините? Можем ли да сме спокойни, че ще е в състояние да произвежда електроенергия, когато имаме нужда?

Резултатите през изминалите години показват, че ТЕЦ  „КонтурГлобал Марица Изток 3” е надежден партньор на НЕК, който осигурява годишно между 10 и 15% от необходимата електроенергия на страната, участва активно в регулиране на баланса на електроенергийната система. Тя ще бъде изключително необходима и в бъдеще за осигуряване на стабилната работа на системата.

Имаше ли алтернативи пред централата към момента, преди включването на стратегически международен инвеститор в проекта за модернизация? Какво щеше да бъде настоящето й без стратегическите инвеститори и тяхното ноу-хау?

Разбира се, могат да бъдат разглеждани различни сценарии. Но съдейки по добрите управленски практики внедрени в нашата централа през годините, категорично бих казал, че привличането на стратегически международни инвеститори с богат опит в енергетиката бе най-добрият вариант за нас.


КОВИД-19 е предизвикателство за света от няколко месеца насам. Какво се случва зад стените на централата от началото на световната пандемия и как тя гарантира надеждната си работа?

Работя в централата вече 22 години. Много предизвикателства сме посрещали и преодолявали с успех през годините. Още от самото начало на пандемията стана ясно, че е необходимо да предприемем бързи и адекватни мерки, за да съхраним здравето и безопасността на всички, които работят на територията електроцентралата. За всички беше ясно, че трябва да опазим екипа. Затова изготвихме план за работа в променените условия,  изпълниха се множество превантивни мерки, които да обезпечават работата на електроцентралата, като същевременно се спазват и всички мерки за недопускане разпространение на зараза. Въпреки промяната съм убеден съм, че ще се справим успешно и с това предизвикателство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Мен

преди 3 години

Духайте го, американски *** ! И парите ще връщате ! *** долни !

2

Мен

преди 3 години

Пръсни 0тпадъци !!!

1

да,да ама не

преди 3 години

Някой да коментира тази реклама!?

fallback