Снимка: Христо Тенчев

Христо Тенчев е основател и изпълнителен директор на компанията XS Software, която разработва браузър базирани онлайн игри. Някои от по-известните й игри са Хановете, Lady Popular, Sofia Wars и др. Игрите, измислени и създадени в България, се играят от над 35 млн. потребители от целия свят. Христо е съосновател и на Софтуерния университет, който отвори врати едва преди около година, но вече се радва на голям интерес и много подкрепа за каузата, която преследва - качествено образование и работа за софтуерни специалисти.

- Христо, представи се с няколко думи.

Здравейте, казвам се Христо Тенчев, на 28 години от София. Занимавам се активно с няколко частни инициативи, по-сериозните от които са XS Software и Софтуерния университет.

- Как изкара първите си пари?

Бях 9-и клас и заедно с двама мои приятели бяхме много зарибени по breakdance-a. Тренирахме в една школа в София. Бяхме натрупали опит и за да спестим пари от тренировки, реших да попитам дали директорът на моето училище ще ни позволи да ползваме физкултурния салон за тренировки в извънкласно време. Тя се съгласи срещу ангажимента от наша страна да участваме на събитията, организирани от училището. Докато тренирахме, малчуганите от квартала ни забелязаха през прозореца на салона и ни попитаха дали може да ги научим. Предложихме им да ги обучаваме срещу скромна такса и така от ученици се превърнахме в учители и правихме това, което ни харесва.

- Как започна да се занимаваш с бизнес?

Не съм мислил специално върху това, по-скоро се получи по естествен път. В училище намирах време да играя много и различни игри. В 12-и клас реших да пробвам да направя собствена игра с елементарните знания по програмиране, които имах от самоучението ми през интернет. В началото я играехме в класа ми, след това се оказа, че и други хора я харесват и бързо набра хиляди почитатели. Така се роди Bulfleet.com – първата българска браузър базирана игра и съответно началото на XS Software.

- А как се стигна до основаването на XS Software?

Покрай Bulfleet събрах цял екип, с който да можем да разработваме още и по-добри игри. Събрахме се с няколко приятели от училище, от форума на играта и си наехме малко апартаментче, което послужи за наш първи офис.

- Ти си съосновател на Софтурения университет заедно със Светлин Наков. Как се зароди тази идея и какво ви накара да я осъществите?

От няколко години работих по сходна идея, която исках да реализирам в партньорство с техническите университети в България. Срещнахме се със Светлин и си разказахме идеите, след това поработихме заедно и излязохме с още по-добра концепция. Решихме да направим техническо училище, което наистина да работи като съвременен университет и да ти предлага, това, което се очаква от него – фокусирано качествено образование в областта на ИТ и възможност за реализация в тази сфера, където възможностите са практически безкрайни. Радвам се, че година по-късно можем да се похвалим с такива резултати.

- Как виждаш развитието на бизнеса ти в бъдеще? Повече пречи или помага държавата на бизнеса?

Предполагам, че развитието ще продължава да бъде в областта на информационните технологии. Софтуерният университет е сериозна инициатива и има много накъде да се развива, XS Software все още търси своята следваща игра хит. Имаме идеи и планове, нужно е малко време, умни, способни и амбициозни хора и, разбира се, много работа.

За момента държавата не ни е помагала, по-скоро е имало опити да пречи. Въпреки това съм оптимист и вярвам, че в държавата има мислещи хора, с които може да се работи за по-добри и ефективни резултати.

- Как се става успешен предприемач в България?

Добра идея и вяра, че тя наистина помага и прави живота на някой по-лесен и по-добър. Не си губиш времето с тъпотии, празни приказки или неспособни/некоректни хора. Много работа и, разбира се, малко късмет.

- Има ли недостиг на хора с предприемачески дух в България? А има ли недостиг на подходящи и качествени кадри?

Според мен духът и хората ги има. За по-добри резултати, обаче е нужен напредък в няколко направления.

Първо е образованието, не само предприемаческото или ИТ образованието, а като цяло. Едно успешно начинание е продукт на хора с умения и то трябва да носи резултат. В училище и в университета не ни подготвят с тази нагласа. Нужно е да се промени малко методологията.

Второ са възможностите за финансиране на стартиращи идеи. Добър пример са Launchub и Eleven.

Трето е държавата и нейната бюрокрация и несправедливост. Светът е бърз, новите технологии са навсякъде. Нужно е по-малко бюрокрация, значително по-бързи процеси и справедливост – все неща, които трябва да продължаваме да изискваме от управляващите ни.

- Какво би казал на хората с идеи за бизнес, но липса на кураж да направят първата стъпка?

Мен винаги най-много ме е било страх на стари години да не кажа нещо от рода на “Ех, защо ли не опитах това, щеше да бъде голям успех”. Предпочитам да опитам и да се проваля, ако не успея, отколкото да гадая след време. Задайте си и вие този въпрос и ако мислите по същия начин - правете първата стъпка!