Снимка: stara-sofia.com

Кога за последно сте виждали емблематични места в София като пл. „Св. Александър Невски” и пл. „Александър Батенберг” без автомобили?

Ако не си спомняте или пък отговорът е „никога”, ще имате възможност да го сторите по време на изложбата на фотографии и пощенски картички „София преди Синята зона” от 2 до 16 април 2012 г. на Моста на влюбените.

Изложбата се организира от сдружение „Фрий София Тур”, което вече втора година прави безплатните пешеходни обиколки на английски език Free Sofia Tour.

Партньори на изложбата са Столична Община, сайтът Стара София, сайтът Изгубената България, Асоциация за развитие на София и Sofia Insider’s Guide. Медиен партньор на инициативата е Dnes.bg.

Снимките показват София преди да бъде затрупана от многобройни паркинги на открито, автомобили по тротоарите и зелените площи и задръствания.

Ще можете да видите над 30 познати места (ул. „Шишман”, ул. „Раковски”, Орлов мост, бул. „Цариградско шосе” и др.) с един неузнаваем облик от различни периоди от развитието на града. Изложбата показва и как изглеждат същите тези места в момента.

Заедно ще се повозим на велосипед по жълтите павета без да бъдем притеснявани от клаксони, ще застанем по средата на Орлов мост, ще повървим от Шарения мост до Централна гара, където ще може да се качим на такси, теглено от волове.

Ще видим колко спокоен може да бъде булевард „Дондуков“ на разсъмване. Ще видим и непоказвани досега кадри от архивите на Стара София и Изгубената България, сред които има уникални въздушни фотографии от града.

Вече повече от година и половина сдружение „Фрий София Тур” организира безплатните пешеходни обиколки на английски език из София.

Над 11000 души от над 105 държави от 6 континента са разгледали столицата чрез тях. С всяка една обиколка организаторите осъзнават все повече колко по-красив би изглеждал центърът на София без автомобили. В момента от сдружението подготвят и Free Varna Tour – безплатна пешеходна обиколка на морската столица на България.

Част от организаторите също са шофьори и разбират, че освобождаването на града не може да се случи без да се решат проблемите с движението по пътищата и паркирането.

Те обаче се надяват, че изложбата ще насърчи намирането на цялостно решение, което да удовлетворява всички страни, част от което е например втората линия на метрото.

Изложбата се организира във връзка с годишнината от обявяването на София за столица на 3 април 1879 г., безплатна е и ще продължи от 2 до 16 април.

Част от изложбата беше показана през септември 2011 г. в рамките на Европейската седмица на мобилността.