Снимка: БГНЕС
fallback

Възможността на България да се присъедини към еврозоната е реална и според мен изпълнима. Ние видяхме, че това, което задържа България, бе инфлацията. Сега инфлацията върви надолу, последните резултати са окуражаващи. Това заяви в интервю за БТА управляващият директор на Международният валутен фонд Кристалина Георгиева.

Конкретната дата за влизане на България в еврозоната обаче "зависи и от самата валутна зона, как те виждат този срок". Но е факт, че целта България да влезе в еврозоната е съвсем реална. Перспективата за това изглежда дори малко по-добра, взимайки предвид последните данни за инфлацията, каза Георгиева пред БТА по време на тазгодишните срещи на Фонда и Световната банка във Вашингтон.

По всички други показатели, които страната трябва да покрие, за да приеме еврото, България е отличник - нисък външен дълг, нисък бюджетен дефицит, отбеляза тя, добавяйки, че единствено инфлацията е била малко по-висока от необходимото.

Според ръководителката на МВФ България е запазила добрата традиция да има стабилна фискална политика. "Нуждата от инвестиции обаче е голяма. Въпросът, който седи пред страната, е дали е дошло време да се преразгледа данъчната политика".

България има 10-процентов плосък данък, което е добре за бизнеса и инвестициите, но страната има и проблем с неравенството, което ни поставя сред последните в Европа в това отношение. Този проблем изисква повече внимание към данъчната политика, препоръча Кристалина Георгиева.

Фискално страната е добре, уточни тя, но изтъкна необходимостта от фискален ресурс, тъй като "имаме даже по-голям, отколкото в други страни, демографски проблем, а той изисква средства. По-малко работещи хора издържат повече пенсионери".

"Имаме проблем с инвестирането в инфраструктура, такава каквато българските граждани мечтаят да имат, но все още нямат, и нужда от инвестиции в човешки капитал. Резултатите на България от гледна точка на качество на образованието могат да бъдат и по-добри", обясни още управляващият директор на МВФ.

Попитана дали има риск от допълнително забавяне на българската икономика спрямо най-новите прогнози на МВФ, публикувани по-рано през седмицата, тя отговори, че не вижда аргументи за подобно развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

русиЯ сера ти в руш

преди 2 часа

ката уста!!!

14

Анонимен

преди 2 часа

Англосаксите винаги ще са добре, а ЕС .....:))

13

Руси

преди 2 часа

Да иска за да легитимира заплатата си . Народа кучета го яли как се казва ! Ако беше супер Великобритания нямаше да излезе ! Те разбраха ,че там имат господари в Брюксел и загиваха !

fallback