Снимка: Bulgaria ON AIR

Харчат ли политиците повече, отколкото има в хазната?

"Чувам всякакви безумни идеи от типа ББР да прави бизнес паркове в Благоевград - неща, които пак са разпиляване на пари без ясен резултат и всякакви други, дори социалните програми, които отидоха твърде далеч. Трябва да се съобразяваш с възможностите, които може да направиш, не е хубаво да имаме поредица от дефицитни бюджети. Разбирам 2020 година, когато беше пандемията, тогава един дефицит беше необходим, за да си купим време. Оказа се, че ефектът върху икономиката беше по-малък", каза финансистът и банкер Левон Хампарцумян в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че след това дойде и войната в Украйна, но отново ефектът върху икономиката не беше толкова драматичен.

"В момента светът се пренарежда"

"Сега нямаме поводи да правим дефицитни бюджети. Изборите не са легитимен повод, защото дефицитният бюджет има смисъл, когато си купуваш време в несигурност или когато трябва да се направи някаква супер инвестиция, която в следващите 100 години ще ни се връща. Но ние не виждаме такива неща, виждаме заяждания, дребни програми тук-там. Това не е добре, защото в момента светът се пренарежда", допълни Хампарцумян за Bulgaria ON AIR.

По думите му не за първи път Министерството на финансите остойностяване желанията на всички, които имат такива и могат да ги заявят.

"Може да се окажем в една спирала, когато се опитаме да дадем високи заплати на нискоквалифицирани хора, заради което инвеститори напускат държавата. Други ще спрат да инвестират или ще се замислят. Има успешни държави, в които данъците са високи. Ако нещата се насъберат - има критична маса, тогава България става едно не особено приятно място за работа и за живот", подчерта гостът.

По думите на финансиста Планът за възстановяване и устойчивост е бил грешно написан. "Той е прекалено индустриално некомпетентен заради определени фирми и хора, които са били в състояние да променят и да пишат. И всеки път не е базиран на индустриална логика. Той е базиран на това чие лоби е надделяло в момента. Няма лошо, но резултатът би могъл да бъде много по-добър. Няма мислене какво да направим със същностните проблеми на държавата", коментира Левон Хампарцумян.

Според него един от най-важните проблеми е, че между половин и 1 млн. от хората, които са в работоспособна възраст, нито учат, нито работят. А този проблем може да бъде решен с дългосрочни проекти.

"Тези безобразия, за да се случват в театрите, означава, че има мрежи от поддръжници на високи позиции. Съществена част от частния сектор си гледа работата, много бързо се пренастрои, но това не е достатъчно. Работата на държавата е да осигури инфраструктурата за живот", категоричен е Хампарцумян.

Гледайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase