"Не са за първи път тези препоръки. Ние ги чухме и от последната мисия на Международния валутен фонд, чухме ги и от последния доклад на ОИСР и онзи ден имаше една неформална среща на финансовите министри в Будапеща. Проблемът е очевидно, че основата, на която ще се взимат бъдещи решения за пенсионната система, е демографската ситуация и демографската криза. Ние сме една от държавите, които имат много негативен субективен фактор. Това е един допълнителен минус. За последните 3-4 години, ако направим анализ на решенията, ще видим, че преди няколко години имаше повишаване на пенсиите, което дебалансира системата", заяви бившият социален министър Христина Христова в "Денят ON AIR".

Тя подчерта за Bulgaria ON AIR, че няма система, която да може да понесе такова голямо увеличение на средната пенсия.

"Само за периода 2019-2022 г. средната пенсия се повиши със 76%. А минималната и максималната пенсия се повишиха два пъти и всичко това се случи не с парите от приходи и осигурителни вноски, това се случи с парите на данъкоплатците от бюджета на държавата и се получиха тези две неща, заради които и Брюксел, и други организации дават препоръки за дебалансирането на пенсионните системи", допълни Христова.

По думите ѝ след като констатираме, че пенсионната ни система не е в добро здраве, трябва нещо да се прави за лечение на ситуацията.

"Установявам в последните няколко години, че политическата нестабилност доведе до това, че се натрупаха проблеми, които не получават своето законодателно решение даже и от изпълнителната власт. Поради тази нестабилност е естествено министрите да не работят с дългосрочни визии. При такива несигурни мнозинства в парламента и при такива чести избори, такива сериозни решения в такава среда не могат да се вземат", коментира гостът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase