Снимка: БГНЕС

"Ще дойде ден, в който не всички държави ще имат свой еврокомисар и ще се борим не просто за ресор, а да имаме наш еврокомисар. Ресорът е намален като обем, но е увеличен като политики, които на нея (бел. ред. - Екатерина Захариева) е възложено да изготви един законодателен акт, което досега в "изследвания и иновации" го нямаше. Ние как ще се възползваме от ресора - никак, както досега", заяви бившият вицепремиер по европейските въпроси Зинаида Златанова в предаването "Денят ON AIR".

"Крайно грозно е, че непрекъснато говорим за пари"

"Колко пари тя щяла да разпределя... Това е наивно. Тези пари не са за нас, а за целия ЕС. България да има проекти, които се броят на пръстите на едната ръка, ще е добре. Ние трябва да си гледаме нашия План за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и нашите еврофондове", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.

Златанова обърна внимание, че на този етап е важно Захариева да се представи добре на изслушването и да завоюва репутация на сериозен политик, за да имаме аргументи, че България допринася.

"Защото в последните години България не допринася в ЕС. Свързаните с нас новини са до голяма степен негативни", посочи тя.

Бавим важни закони и губим пари по Плана за възстановяване

"Със сигурност ще има пари, които няма да получим по ПВО, защото се забавяме с реформите. С това България е отвикнала да работи. По тези планове се искат структурни реформи. Проектите са едно - те пак ще са по-сложни. Но ние дори не можем да стигнем дотам, защото не можем да си направим реформите", алармира Златанова.

Тя добави, че вече в рамките на трети парламент и повече от година и половина депутатите са гледали законите, но "има притеснение, което не чуваме по същество какво е".

"Говорим за 10 млрд., които няма да получим - няма да ремонтираме детски градини, няма да имаме нови училища, няма да имаме стартъпи... България продължава да бъде най-бедната държава в ЕС. 18% живеят в крайна бедност, това означава, че си просяк. Всеки пети живее в просешки условия", изтъкна Златанова.

България в Шенген и по суша?

"Битува тази идея, че Австрия е пречката пред нас, пък ние сме си толкова хубави и толкова сме спрели миграцията. Имаме много по-голям проблем. Министърът на вътрешните работи на Нидерландия каза не само, че Шенген иска да затваря граници, но тя иска да излезе от миграционната политика на ЕС и да прилага своя. Притеснението в Европа е повсеместно. Ние затваряме вътрешните си граници. Без свободното движение, което е абсолютен стълб на ЕС, Европа я чакат много тежки последици", коментира Златанова.

По думите ѝ фактът, че все още сме извън Шенген говори за много неща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase