Снимка: БГНЕС
fallback

ЦИК не разполага с информация колко хора не са успели да гласуват на предходни избори, заради проблеми с машините. Административният съд в София е постановил тази информация да бъде предоставена, след като преди това е била отказана на неправителствена организация. Това каза за Нова телевизия Росица Матева от ЦИК.

Oще по темата

„Нямаме такава информация. В протоколите на СИК-овете не е посочено, ако в конкретна секция има такива случаи, колко са”, каза Росица Матева пред Нова нюз.

Преди това Матева коментира, че дискусията около хартията за машините за гласуване върви от промяната в Изборния кодекс през 2022 г., с която беше възложено на печатница на БНБ да доставя хартия: „Разговорът беше иницииран от представителите на „Сиела норма”, които до този момент доставяха хартията.

По думите й, на печатницата на БНБ е възложено да доставя специализирана хартия, на която да бъдат поставени допълнителни защити.

„Проблеми с определен брой машини е имало на всички избори. За радост те са много малко. Не им се обръщаше внимание, защото не се брояха. След промените, когато е разпечатана по-къса бюлетина и не може да бъде установен вотът, това се превърна в проблем. Когато е празна – също”, каза Росица Матева.

По думите ѝ на предходните и по-предходните избори е било указано да се гласува втори път. Тя обаче не знае колко хора са били отпратени и не са успели да направят това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 1 ден

гербаджийска му тайна

fallback