Снимка: БГНЕС

Темата за Плана за възстановяване и устойчивост остана на заден план по време на сглобката и затова България може да бъде глобена, това заяви по Нова тв бившият вицепремиер Атанас Пеканов. Той обясни, че след като сме получили около една четвърт от 12 милиарда лв., сега ни предстои транш от 1,5 млрд., а остават само още 2 години от плана.

Планът беше приет такъв, какъвто е. Сега се движим по стъпките, които трябва. През 2022 г. няма други плащания, ние трябва да приемем тези три закона, плюс още няколко мерки, заяви той.

"Ако не ги приемем Европейската комисия ще ни накаже и ще ни вземе част от парите по второто плащане. Целият оставащ план е 10 млрд. лв., второто плащане е 1,5 млрд. лв., от които предполагам, че ще загубим поне 500 млн. лв. Защото има още неща, които не сме свършили. Прави са колегите от ПП-ДБ, че трябва да се случат тези три закона", допълни Пеканов.

"Ние сме на второто плащане от 8. Държави от нашата черга - Гърция, Хърватия, те са сред отличниците, вече са взели 60%, същото е и с Испания и Италия, държави, на които им трябват пари", поясни бившият вицепремиер по евросредствата.  

Той каза, че в Италия имало дори прекомерна програма за саниране на жилища, държавата дори плащала бонус на хората да го направят.

ЕК направи компромис с нас, защото имахме служебни кабинет без парламент и няма кой да приеме законите.

"България загуби респекта на ЕК", каза Пеканов и подчерта, че ако не приемем законите, за които сме поели ангажимент пред Европа, санкции със сигурност ще има. Той изрази недоумение защо тези закони не са били променени, когато е имало мнозинство в парламента по време на сглобката, а за сметка на това са приети промени в Конституцията. Коментира още, че дори и да има много критики към ГЕРБ, по времето на управлението на Борисов поне е имало стабилност по отношение на получаването на европейските средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase