Снимка: БГНЕС

Промените, които трябва да променят начина за изчисление на такса битови отпадъци от 1 януари 2025 г., да бъдат отложени с 3 години. Такива промени са предложили депутатите от ГЕРБ в Закона за местните данъци и такси.

"Вчера внесохме изменения в Закона за местните данъци и такси по искане на колегите от Националното сдружение на общините. Такъв ангажимент бе поет от г-н Борисов преди 3 седмици. Промените касаят отлагане на новата методика за изчисляване на такси за битови отпадъци с 3 г.", обясни пред журналисти Николай Нанков.

"Какво означава тава за българските граждани? Че от 1 януари при сега действащите текстове на закона, такса битови отпадъци щеше да поскъпне между 3 и 10 пъти във всяка българска община, тъй като има нова методика на изчисляване - не на база данъчните оценки на имотите, а на база на обитаващите жилищата. Мисля, че това решение е справедливо и ще даде възможност нормативната база по отношение на процедури, свързани с НАП, НОИ, ГРАО, агенциите по кадастър и картография да бъдат синхронизирани с колегите от местната власт, за да може от следващата година тези текстове да бъдат прецизирани и да се извършат необходимите нормативни промени, за да може българските граждани да получат справедливо изчисление на таксата за битовите отпадъци", допълни Нанков.

"Наред с тези промени, предлагаме и промяна, която е свързана с отчисленията по Закона за управление на отпадъците. Тези средства към настоящият момент се събират от общините и се превеждат към регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите и целогодишно общините не могат да оперират и да разполагат с тези средства. Това, което предлагаме, е този ресурс да остава в общинските администрации и те да използват тези средства. Така ще се намали административната тежест по отношение на този публичен ресурс. Смятаме, че това е една добра промяна, тя отново е по желание на колегите от НСОРБ", подчерта пък Теменужка Петкова.

ГЕРБ ще се регистрират на 11 септември, обясни още Петкова. "Нас ни интересува това, което се случва в ГЕРБ, а не в другите партии", отвърна тя, помолена да коментира политическата ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase