Снимка: БГНЕС

След 8 Корнелия Нинова вече не е член на БСП. Това реши Националният съвет със 105 гласа "за", 16 "против" и 4 "въздържали се".

Заедно с нея изключени от партията са и Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев. Те са гласувани поотделно. И за тях тримата вотът е бил почти същия като за бившата лидерка, като за всеки е имало и прегласуване.

По-рано скандал се разгоря на "Позитано" 20, където заседава Националният съвет на БСП. Пленумът задължил лидерката в оставка Корнелия Нинова да подпише пълномощно на временно изпълняващия функцията председател Атанас Зафиров, с което той да може да представлява партията и да подписва документите й, но тя отказала.

Решението за пълномощното, което Нинова трябва да подпише на Зафиров, било взето със 107 гласа "за", 12 "против" и трима "въздържали се". С него се настоява тя да оттегли пълномощните, които даде за това на Георги Свиленски и Иван Ченчев. Преди седмица лидерката в оставка оттегли подписа си от пълномощното на юристконсултката на партията Аглика Виденова и даде такива на приближените си депутати. Така сега Свиленски и Ченчев са тези, които могат да подадат документите на БСП за участие в изборите и да регистрират кандидат-депутатските листи.

Отказът на Нинова да спази решението на Националния съвет за пълномощното бил посрещнат много бурно, с викове и освирквания, разказаха присъстващи на заседанието.

И тъй като й било напомнено, че сама казва, че държи да се спазва устава, тя обяснила: Според него трябва да бъде избран за временен председател зам.-председател. "Не оспорвам устава и решението на Националния съвет Атанас Зафиров да бъде изпълняващ функциите, така че уставът е спазен. Но уставът не казва на кого да се дава пълномощното", обяснила Нинова отказа си да спази решението на НС за пълномощното и допълнила, че няма доверие на новото ръководство. Но декларирала, че е готова да подпише субсидията, за да няма трусове за партията. Именно заради споровете около това кой представлява БСП, партията не е получила последния транш от държавната субсидия и няма пари дори за заплати в централата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase