Снимка БГНЕС

От "Аполония", където присъства снощи на откриването на празниците на изкуствата, президентът Румен Радев коментира принципно раздора в ДПС.

Според него някои играчи в българската политика съвсем са загубили приличие, каза Радев без да уточнява кого от двата лагера визира. Президентът отново призова Министерския съвет да предложи две жени за еврокомисар. Коментарът си държавният глава направи пред журналисти в Созопол.

Празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол бяха официално открити снощи.

В моето съзнание „Аполония“ е едно пътешествие, което със своята непреходност е осмислило творческия пламък на стотици творци. Сцените на „Аполония“ са давали поле за изява на много художници, артисти, режисьори, певци, които от своя страна са се отблагодарявали с най-доброто от своето творчество.

40-годишната история на фестивала е изпълнена с множество перипетии и наситена с много емоции. Дори бих казал драматизъм, каза кметът на община Созопол Тихомир Янакиев. „Магията на „Аполония“ е безспорна. Приносът на фестивала към културния живот на Созопол и към България също е безспорен. Симбиозата между „Аполония“ и града Созопол също е безспорна“, добави кметът на Созопол.

„Не съм предполагал, че ще доживея тази 40-годишнина и радостта ми е безкрайна“, каза основателят на Празниците на изкуствата „Аполония“ проф. Димо Димов. По думите му изкуството е това, което е водило хората в историята на Созопол.

40 години в Созопол мисля, че правим чудеса. Това го казвам, защото истински вярвам, че вие го усещате със сърцето си. Тези 40 години бяха много вълнуващи, прекрасни. А тази година сме направили една изумителна програма, която е мислена в детайли, каза изпълнителният директор на фондацията за изкуство „Аполония“ Маргарита Димитрова. Тя отбеляза, че в рамките на фестивала тази година ще бъдат представени над десет театрални представления, над 20 концерта, 19 литературни представяния, някои от които премиери, и пет изложби.

Никак не е случайно, че Созопол всяка година, вече в продължение на четири десетилетия, успява да събере на едно място най-доброто, смея да кажа, от българската култура и изкуство, каза президентът Румен Радев . Той връчи плакет „Св. Св. Кирил и Методий” на фондация „Аполония“ в лицето на Маргарита Димитрова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase