Снимка: БГНЕС

Фигурата на почетния председател е добавена допълнително в устава на ДПС. Тезата, че той е нещо едва ли не нещо като едноличен собственик и монарх и може да прави всичко, не издържа. Това каза пред БНР адвокат Петър Славов, бивш депутат и граждански активист.

Още по темата

"Битката очевидно ще се пренесе в съдебните зали. Ще имаме две спорещи страни – коя коя е изключила и коя е легитимната. Меродавно за държавните органи е вписаното в съдебния регистър – там действат последните вписани промени. В момента те казват, че има двама председатели, всеки от които може самостоятелно да представлява ДПС. Регистрацията в ЦИК в момента е най-важна за двете спорещи страни. ПГ на ДПС обаче вече еднолично се представлява от Пеевски, това е вписано в регистрите на Народното събрание", каза още Петър Славов.

По думите му, не може да има регистрирани за изборите еднакви абревиатури с продължение, например ДПС – Доган.

"Нещо подобно вероятно ще наблюдаваме и при БСП – проблеми при регистрацията на политически партии, които не са от вчера. Със злоупотреба на право на границата на позволеното различни фракции се домогват да овладеят съответната партия", заяви Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase