Президентът не е нарушил Конституцията, защото подписът на президента върху указа за назначаване на служебно правителство е елемент от т.нар. сложен фактически състав. Без този подпис не може да се извърши съставът и не може да бъде назначено правителството. Това коментира председателят на Комисията за изменение на Конституцията в 49-ото Народно събрание Радомир Чолаков в предаването "Денят ON AIR".

По думите му вече сме в конституционна криза, но служебното правителство е във функциите си и то може да продължи да съществува.

Още по темата
"Ще имаме служебно правителство на г-н Главчев с клатушкаща се вече легитимност. Имаме непрекъсваемо Народно събрание, което може да приема в момента каквито си поиска закони", каза Чолаков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че бавно ПП-ДБ постигат целите си.

"Те създадоха такава психологическа ситуация в 49-ото Народно събрание, че трябваше да се промени Конституцията. Те казват: "Ние ви поставяме в ъгъла, вие изпълнявайте нашите желания". Не е добре за държавата това, което искат", изтъкна Чолаков.


Гостът е на мнение, че няма основание за искане на импийчмънт на президента.

"Рискува се държавата заради его. В момента излиза, че егото е от страна на президента и от страна на тези, които предлагат Калин Стоянов", посочи още Чолаков.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase