Снимка: архив, БГНЕС

Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева трябва да представи днес на президента Румен Радев състав на следващото служебно правителство.

Въпреки че конституцията не поставя изрично срок в този случай президентът препоръча тя да предложи кабинет за 10 дни, за да може евентуално утре правителството да се закълне пред парламента и да се насрочи датата на предсрочните избори през октомври.

През последните десет дни кандидатът за служебен премиер разговаря както с настоящите министри, така и с други експерти.

Още по темата
Тези разговори обаче останаха далеч от камерите и микрофоните, а Горица Грънчарова-Кожарева реши да запази мълчание през цялото време, докато търсеше най-подходящите министри, посочва bTV.

Днес е срокът, в който тя трябва представи екипа си пред президента Румен Радев. Една от най-големите загадки е свързана с поста на министъра на вътрешните работи – дали на него ще остане Калин Стоянов, или ще има друго лице.

Темата провокира много политически коментари. А вицепрезидентът Илияна Йотова видя в тях старт на предизборната кампания на партиите.

„Аз смятам, че г-жа Кожарева ще представи кабинет. До този момент най-малко не е казала, че няма да има кабинет и всяко друго твърдение и писание са за мен е дезинформация. Когато президентът връчи мандата за съставянето на второ служебно правителство, той ѝ каза, че тя трябва да разчита преди всичко на себе си и да не се поддава на влияние и на натиск. До този момент с нищо не го е показала“, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
На фона на мълчанието от страна на новия кандидат за премиер вече са ясни и някои от министрите, които ще останат в кабинетите си.

Така например финансовият министър Людмила Петкова сама обяви, че ще пише бюджета за догодина, като ще запази и вицепремиерското си място.

В земеделието също няма да има рокади. Позицията си запазват Георги Тахов, както и Петко Николов, който остава начело на Министерство на икономиката.

Най-вероятно министърът на образованието проф. Галин Цоков пак ще положи клетва. Готовност да останат на „Дондуков“ 1 заявиха през изминалата седмица и други настоящи министри. Сред тях е министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Министърът на правосъдието Мария Павлова също е разговаряла с Горица Грънчарова-Кожарева. Както и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова, но към момента не се знае дали номинираната за премиер им е предложила да станат част от екипа ѝ.

„Да“ за още един мандат е готова да каже и здравната министърка д-р Галя Кондева.

Предстоящият предсрочен вот ще бъде шести след редовните парламентарни избори на 4 април 2021 г. Последните предсрочни избори бяха на 9 юни тази година. Дотук се стигна, след като не се постигна съгласие за съставяне на кабинет и от третия опит. От 4 април 2021 г. насам президентът Румен Радев връчи 21 мандата, като с два от тях се създаде редовно правителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase