Снимка: БГНЕС

Депутатът от ПП-ДБ сподели, че да се краде по този начин от България е “фрапиращо” и “скандално”. Коментарът е по повод отпуснатият кредит от ББР на стойност 150 млн. лева на Румен Гайтански-Вълка.

Припомняме, че по време на кабинета “Петков” Даниел Лорер отговаряше за банката.

“Ако си спомняте, още през 2021 година, Кирил Петков даде първия сигнал, че битката за връщане на България започва. И той беше даден именно от ББР със сигнализирането на този заем. Има и допълнителни такива, но този е най-фрапантният“, уточни Лорер пред bTV.

“Това е очевиден случай на кражба в особено големи размери от нашата държава. Единственото, което не можем да разберем, освен как това е допуснато да се случи, е как отне цели три години преди институциите да се сезират и да разберат кой е съучастник, кой е взел, кой е дал“, добави депутатът.

По думите му става дума за разчистване на сметки.
 

“Прокуратурата, веднъж поела контрола върху определено дело, информация повече не бива да се разгласява. Ако искаме да видим истинско правосъдие, прокуратурата, КОНПИ и всички отговорни институции ще започнат със същата скорост да разследват всички тези случаи, независимо за кого се отнасят“, допълни депутатът от ПП-ДБ.

По думите му всяка институция има достатъчно механизми, стига да иска, да проявява контрол и да не допуска такива неща.

“В случая контролът на риска, според който всяка една банка определя дали определен кредит да бъде отпуснат, или не, си е затворил очите. Ако поискате заем, те ще ви поискат толкова много документи, че ще се отчаете. За сметка на това за 150 млн. лева явно документите са били едно, две листчета и добро желание“, каза още Лорер.

Според него тази сума отдавна е провизирана в докладите на ББР като “лош кредит”. И допълни, че независимо дали парите ще се върнат, или не, борбата с корупцията започва.

За драмите в ДПС Лорер сподели, че политиката ни е между лагерите на Пеевски и на Доган.

“Войната е между лагера на Пеевски и лагера на Доган – баща и син, образно казано. Лагер Борисов, лагер Радев. Всички тези лагери са достатъчно дълго време на българския политически терен. В момента наблюдаваме пренареждане на политическата карта у нас“, каза той.
 
“С ГЕРБ и ДПС показахме, че можем да работим в парламента и имахме резултати“, заяви Лорер и допълни, че ПП-ДБ нямат „червени линии“ за следващия парламент - нито за отбор „Пеевски“, нито за отбор „Доган“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase