Снимка: БГНЕС

КТ “Подкрепа” е на мнение, че заплатите за една и съща длъжност трябва да се уеднаквява. Поводът за мнението е, че месечното възнаграждение на висшите държавни служители отново скача. Така основната заплата на премиера става почти 11 хиляди лева месечно - 500 лева повече отколкото досега. Тук не се включва класът прослужено време.

Депутатите пък ще получават с над 300 лева повече, отколкото през предишното тримесечие, а основната им заплата става почти 7 хиляди лева.

"Очакваме до средата на септември ръстът да е факт. Стачната готовност остава, защото служителите са предпазливи към обещанията. Политическата криза води до неспазване на законодателството, касаещо заплатите в администрацията", коментира Кремена Атанасова от КТ “Подкрепа” от Нова.

По думите ѝ от 2012 г. в държавната администрация няма клас прослужено време. "Има над 10 хиляди свободни работни места, а това е около 10% от щата. Същият е и броят на пенсионерите, работещи в администрацията. Порок на законодателството е разликата между заплатите при вършене на една и съща работа, трябва да има политика, която да изравни балансите", категорична е Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase