"Една политическа формация, която потърси поредния аватар на Пеевски през вътрешния министър. Бойко Рашков го направи шеф на ГДБОП, след това те го предложиха за вътрешен министър. Дали ще е Калин Стоянов или някой друг - няма значение. Ако това не се промени, временните политици сериозно се заиграха, не си дават сметка как деинституционализират всички институции", коментира социалният психолог Росен Йорданов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му под прикритието на реформи МВР е било използвано, а професионалистите са напуснали системата, която не е привлекателно място за млади хора.

"Там оцеляват и се развиват хора, нагаждачи. МВР работеше 2009-2013 г., тогава системата имаше дух, след това започна упадък, а последните 4 г. нещата са батални. Служителите се дебнат помежду си, те не разсъждават как да преследват нещо, а питат "ти на кого си". Това понижава качеството на работа", заяви социалният психолог.

В ефира на Bulgaria ON AIR той посочи, че Калин Стоянов е успял да застане като преграда между политическото вмешателство и състава на МВР като е внесъл спокойствие. Причините за исканата през годините оставка на Калин Стоянов определи като "смешни", въпреки че е имало много истински такива за това.

Гостът призова да са намали стреса в системата на МВР. По думите му борбата с купения вот няма да е ефективна, "ако се води като Бойко Рашков".

Според Росен Йорданов се преекспонира влиянието на Пеевски, каквото ясно е имал, щом "в момента Доган не може да го отстрани толкова лесно".

"Когато излезеш на сцената, както го направи Пеевски, тази власт и влияние се губи. Скритата власт е много по-силна. Това влияние в момента е силно надценено. Той е на терена пред всички с това, което му е останало. Вероятно има още влияние, но не толкова силно", коментира Йорданов.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase