Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Кой трябва да заеме поста на външен министър в новото служебно правителство? Кой ресор в Европейската комисия иска България и кой ще предложи за еврокомисар?

"Господин Главчев трудно успяваше да носи и двете папки и на мин.-председател, и на външен министър. Влязохме в няколко дипломатически гафа, когато трябваше да се вземе решение кой ще води делегацията ни на конференцията на НАТО във Вашингтон. Щяхме да влезем в още един политически нонсенс. Виждаме един хаос във външната ни политика", каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в "България сутрин" и припомни и случая Сребреница.

Според Милена Милотинова външният ни министър трябва да изпълнява само тази позиция. И изрази мнение, че за страна ни е добре да има титулярен външен министър.

"Ще дам примери с отношенията ни с РСМ като най-близка съседка. Такива примери могат да се дадат и с отношенията ни с други страни. Когато Република Северна Македония заяви, че иска да пренасочва средствата за коридор 8 към коридор 10, който я свързва със Сърбия, на България ѝ трябваха 6 дни да реагира. МВнР реагира подобаващо, но със закъснение", поясни журналистът за Bulgaria ON AIR.

"Друг пример. Беше направена проверка в Консулството ни в Битоля, за която още Мария Габриел като външен министър каза, че са установени драстични нарушения. Това съвпадна със смяната на правителството и нямаше последствия. Преди дни и премиерът Главчев съобщи за същото. И ако е вярно, че хигиенистката, (която е местно лице), е обработвала документи за българско гражданство, а македонските българи са си записвали час чрез македонски кол-център, с което е дадена възможност на компания с неясна собственост да узнава информация за личните данни и желанието на македонските българи да получат българско гражданство, при това чрез скъп импулсен телефон, изниква въпросът има ли виновни, има ли наказани, ще предприеме ли МВнР смяна в Генералното консулство и в модела на работата там - все въпроси, които стоят за решаване от месеци и които трябва да реши един външен министър", допълни тя.

Според Милен Керемедчиев в момента страна ни показва слабост и това е причината никой не води с нас разговори за ресори в ЕК. По отношение на темата за външния министър той каза:

"Познавам господин Кондов. Той почти изпълнява тази функция, защото в момента от всички зам.-министри, той е с най-дългия стаж като дипломат в Министерството на външните работи. Той е добър администратор и е човек от кариерата. Надявам се да излезем с единна кандидатура, а не да излезем с 2 и да оставим ЕК да правят конкурс от наше име за еврокомисар, както беше в предишното Народно събрание. Нямаме в момента никакви позиции, защото нямаме стабилно правителство", коментира Керемедчиев.

Би трябвало да настояваме за ресор, да заявим своите интереси и предпочитания, категорична е Милотинова.

"Знаем, че Урсула фон дер Лайен изпрати на всички страни на ЕС искане до края на август да излязат със съответно мъжка и женска кандидатури, за да има баланс между половете. Срокът е краят на месеца. Такъв дебат специално за ресорите се води в момента. Добре би било България да участва в този дебат, защото така ще получим добър ресор", допълни журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

ГерболИННче,

преди 1 месец

оправи си заглавието на съчинението! То бива да сте неграмотни,ама чак пък толкова... Юроатланти3ъма не ви се отразява добре :)

10

ъ

преди 1 месец

Никога не съм си представял, че Третата българска държава ще приключи така комично. Но има логика - след геройчния край на Първата и трагичния край на Втората, сега е ред за малко хумор.

9

Анонимен

преди 1 месец

Дипломатите кво чакат?Веднага да излизат на протест за Външеният ни министър да си запази поста ,както полицайте излязоха за Вътрешният!

fallback