Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Най-подходящата дата за нови избори е 20 октомври. заяви президентът Румен Радев, който посрещна определената за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева.

Още по темата
Най-късно до 19 август трябва да бъде предложен състав на служебно правителство, каза още държавният глава.

"Възлагам ви да съставите служебен кабинет. Конституцията не определя ясен срок, но предвид създалата се обстановка и консултациите с политическите партии, считам, че най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. В тази връзка, вие следва да представите проект за състав и структура на служебен кабинет най-късно до 19 август", каза Радев.

"Искам да ви благодаря, че приехте тази важна и отговорна задача. В нейното изпълнение вие ще разчитате само на себе си", добави той.

Президентът благодари на настоящия служебен премиер Димитър Главчев за усилията и постигнатите резултати. "Но най-вече за това, че пое отговорност в един труден момент, когато всички останали потенциални кандидати в списъка отказаха. Винаги, когато съм съставял служебни кабинети съм се стремял служебният премиер да бъде реално отдалечен от партиите на текущия политически терен и да не бъде ярка политическа фигура. Нямаше как този принцип да бъде приложен при избора на Главчев, защото знаете, че отказът на всички останали в и без това късия списък, ме остави без избор", заяви Радев.

Той посочи, че през изминалите месеци около кабинета на Главчев се е натрупало напрежение и се е породило съмнение за политическа употреба на служебната власт.

"Винаги съм смятал, че кризисните служебни правителства имат за цел да успокоят и без това напрегнатата политическа ситуация, а не да я напрягат", каза президентът. Според него в тази ситуация кабинетът на Главчев трудно би постигна целите си, особено на фона на вече започналата предизборна кампания и едни много оспорвани бъдещи избори. "Поздравявам го, че предприе една достойна постъпка", добави президентът.

"В тази ситуация г-жо Грънчарова-Кожарева вие сте единственият възможен кандидат. Убеден съм, че осъзнавате тази отговорност и ще направите всичко възможно, за да имаме един служебен кабинет, който наистина да ни преведе през критичните ситуации. Заповядайте този мандат и ви пожелавам успех", заяви Радев, връчвайки й мандата.

"Поемам този мандат с ясното чувство за отговорност за съставяне на правителство", заяви кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева пред президента Румен Радев.

"Ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство", добави тя. Основната задача ще бъде организирането и провеждането на честни избори, подчерта Кожарева.

По-рано тази сутрин действащият служебен министър-председател Димитър Главчев оттегли заявената готовност да приеме за втори път поста с оглед на сваляне на политическото напрежение. Малко след това от президентството обявиха, че Румен Радев ще приеме днес Горица Грънчарова-Кожарева, за да ѝ връчи мандат за съставяне на правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase