Снимка: БГНЕС, архив

Заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева бе назначена за следващия служебен премиер от президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Горица Грънчарова-Кожарева ще бъде втората жена на този пост в историята на България.

Единствената жена министър-председател е Ренета Инджова, която е и първият служебен министър-председател, назначена от президента Желю Желев през 1994 г. Грънчарова-Кажарева също е служебен премиер.

Според биографията, публикувана в сайта на палатата, тя е родена на 9 април и е магистър по специалност „Счетоводство и Контрол“ в Стопанска академия "Д.А. Ценов", Свищов.

Още по темата
От 13 април 2005 г. до 26 януари 2011 г. е член на Сметната палата на Република България. Ръководител е на отделение, извършващо одитите в: Министерство на отбраната, Министерство на околната среда и водите, Национален статистически институт, Комисия за защита на личните данни, Съвет за електронни медии, Българско

От 11 юни 2014 до 26 март 2015 г. отново е член на Сметната палата на Република България. Ръководи одитно отделение с обхват Народно събрание, Администрация на президента, Министерски съвет, Конституционен съд, Омбудсман, БНБ, МТСП, Министерство на младежта и спорта, няколко централни комисии и висши училища. Ръководи и работната група за изработване на частта “Одити за съответствие" на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитната дейност на Сметната палата.

През 2015 г. е избрана от Народното събрание на Република България за заместник-председател на Сметната палата, където ръководи Одитни дирекции Финансови одити, Одити за съответствие при финансовото управление и Одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз.

Освен това е Председател на Комисията по професионална етика към Сметната палата; Координатор на дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО и др.

Участва в дейността на международни професионални организации на върховните одитни институции и техни работни структури.

С решение на Народното събрание от 20 Януари 2023 г. тя бе избрана за временно изпълняващ длъжността председател на Сметната палата на мястото на освободения Цветан Цветков.

Съпруга е на бившия член на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия Михаил Кожарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase