Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Вчера започнаха преговорите за реализиране на третия мандат. Все още обаче не е ясно дали от “Има такъв народ” ще съберат достатъчна подкрепа, за да върнат на Радев изпълнен мандат. В студиото на “България сутрин” политолозите Мила Мошелова и Христо Панчугов коментираха преговорите от вчера.

"Третият мандат има козметична функция. Имаме достатъчно ясно заявки от парламентарните групи, че по-скоро не биха взели предвид реалното създаване на правителство. Има голяма фрагментация вътре в самите парламентарни групи. При ДПС е най-интересно", коментира Мила Мошелова.

Колегата ѝ Христо Панчугов допълва, че подобен тип разговори служат повече като трибуна.

“Този парламент и това, че ще продължи да работи до септември 2024 г., дава възможност на тези, които имат нормално отношение към политиката, да започнат разговор. Ако не - ще бъдем свидетели на повече от същото", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Политолозите са на мнение, че третият мандат определено не е безсмислен, както смятат повечето партии.

“ГЕРБ-СДС от самото начало казаха, че няма да подкрепят нищо друго, освен своето право да излъчат правителство. В кабинета, който предложи Росен Желязков, липсваха реалните приоритети. Нямаше нищо за антикорупционни мерки и съдебната реформа", анализира Мошелова.

По думите на Панчугов мнозинството от негласуващи чака съдържателен разговор и полиците да започнат да се интересуват от това какво е за важно за тях. Той допълни, че търсенето на постоянни, стабилни и устойчиви мнозинства около една политическа формация ще бъде трудно. “Време е да започнат да посочват съюзниците си", посочи той.

Мила Мошелова допълни, че след новите избори е възможно да има формации, които да не влязат в парламента,

"Трябва да изчакаме кампанията - дава възможност да се изкристализират идеи, посока и ясни послания. Няма ясен план, защото този антикорупционен ангажимент остава само номинален или вербален. Очаква да се обособят ясно темите, около които да се търси коалиция", обобщи Мошелова.

Според Панчугов ИТН изнасят шоу и предстоящите избори няма да са последните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 1 месец

Всички знаят кои са съюзниците на ИТН. Отдавна се разкриха. Само Герб играят театър и се правят, че не искат да влизат в коалиция с тях, а всъщност Борисов и Трифонов са екземпляри от едно и също "котило" на бг мафията.

14

Анонимен

преди 1 месец

Пазаря е открит. Кукловода е останал в соц миналото и предлага дини по 5 ст. килото и картофи по 15 ст. килото, но иска да се наредите и да го чакате докато реши да отвори плод-зеленчуковия магазин. Но соца се отля, сал пясъка остана. А дини, картофи и много друго има в изобилие и никой не чака кефа на някой дерибей.

13

Дюан

преди 1 месец

тюху. Тюху

fallback