Снимка: БГНЕС

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов е разбрал за взрива в склада за пиротехника още снощи към 18,30 часа, когато е станал инцидента. Веднага е прекъснал отпуската си, която прекарва в Гърция, и тръгнал към България. Вече е у нас и пътува към мястото на инцидента.

Това обясни самият той пред "24 часа".

"Аз пътувам и съм в България. 12 часа съм на телефона, шофирал съм през цялото време. За секунда не съм спрял да вдигам телефона. Адекватно координирам действията. Каква е евтината сензация в това, че някой човек има годишна отпуска, но си я прекратил веднага при първата минута, в която е разбрал за случващото се?", каза Симеонов.

"Просто съм много далеч, даже трябваше със самолет да се прибирам, но не може да се вземат билето по-рано. Извикал съм кола и съм тръгнал веднага. Ама веднага. Това няма кой да го направи по-бързо", обясни Симеонов.

Че той не е в България, а на почивка в Гърция, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов, който го призова "да си пие узото" по време на изказване на терен. "Цялото нещо е за това, че повдигнах въпроса, че този есемес BG-ALERT даде обратен ефект. Аз не го казах с лошо, а за да се координираме по-правилно. 20 часа телефонът не съм си го гасил, постоянно е бил на ухото ми и съм говорил с всички - и с министъра на регионалното развитие, и с колегите на МВР, на пожарната, всички", коментира кметът и добави, че вече е зареждал телефона си пет пъти. Чувал се е с депутати и с регионалната министърка Виолета Коритарова, за да я помоли да помогне с координацията и да дойдат военни на място. Благодарение на това дошли воннослужещи от три поделения и са обезопасили пожара в близкия склад на хранителната верига "Фантастико".

Симеонов не разбрал кой е дал командата за известието въпреки разговорите си с институциите.

За инцидента разбрал веднага след взрива към 18,30 часа от заместничката си.

"За жалост има все още последни взривове. Едната мобилна станция, която измерва качеството на въздуха, е все още там, но няма данни за наднормени въглеродни окиси, сероводород, фини прахови частици. Всичко е в нормите. За жалост не може да се влезе вътре, за да се види състоянието. Има все пак двама, които се водят изчезнали, вътре. Това е една истински тежка трагедия", обясни кметът. Според него двете известия от BG-ALERT са създали масова паника, понеже хората задавали въпроси какво да правят и къде да се евакуират, но представителите на институциите на първа линия не знаели какво да им отговорят, защото не е била създадена такава организация, понеже не са решавали да бъде пусната системата за известяване.

"Обадил съм се на шефа на МВР, на шефа на пожарната, на зам.-шефа на областната дирекция - никой не знае кой е пуснал алармата. Това е една предпоставка да се предизвика хаос", коментира той.

Обектът бил под контрола и управата на държавата, а от общината съдейства. "Изпълнили сме 100% от нещата, които са написани по правила, устав, учебници", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase