Снимка БГНЕС

Съпруга рускиня е спряла назначението на Петър Танев за посланик в Украйна в края на миналата година. Той е бил одобрен за посланик на България в Киев от правителството с премиер Николай Денков. Това е станало по предложение на тогавашния вицепремиер и външен министър Мария Габриел, показва справка в информационната система на Министерския съвет.

На 18 октомври тогавашният кабинет е одобрил още редица посланици като Радка Балабанова за Париж, бившият служебен външен министър Николай Милков за НАТО, Тихомир Стойчев за Лондон, пише "24 часа". Радев държал за Украйна да замине Петър Танев. От външно неколкократно предлагали Николай Ненчев, който обаче не бил приеман от президента.

След като правителството одобрило решенията за посланиците, единствено това на Петър Танев не е заминало към Радев за издаване на указ за назначение. Причината - премиерът Николай Денков не подписал решението за изпращането му.

От Киев са реагирали остро на кандидатурата за български посланик и дали знак, че няма да му издадат агреман и това ще предизвика дипломатически скандал, твърди член на бившето правителство. Като украинците се съмнявали, че им пращаме човек с явни проруски пристрастия и дори посочили като пример съпругата на Танев, която е рускиня.

Че е имало друг кандидат за посланик, който е бил договорен, потвърди тази сутрин и президентът Румен Радев. В негова позиция до медиите се казва, че е имал съгласувано име с Министерския съвет още през 2023 г., но така и не е получил решение на правителството.

Радев реагира остро, след като в началото на седмицата служебния кабинет на Димитър Главчев реши да изпрати в Украйна бившия военен министър Николай Ненчев. Заради нежеланието на Румен Радев да издаде указ за такова назначение обаче кабинетът назначи Ненчев за временно управляващ на посолството. За това назначение не е нужно съгласието на държавния глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase