Снимка: БГНЕС

Цялата история с назначаването на Николай Ненчев за посланик е много тъжна. България е България е единствената страна, чието предложение за посланик в НАТО беше отхвърлено от Алианса. То е симптом за слаба държавност.

Това коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов по повод информацията, че Николай Ненчев ще бъде временно управляващ посолството ни в Киев. Президентът Румен Радев отправи своите критики към решението и призова МВнР да спазва правилата за определяне на посланици. Радев допълни, че вижда доминация на лични отношения.

Пред БНР бившият военен министър предположи, че е вероятно предложеният човек, в случая Ненчев, да се е оказал неприемлив за украинската страна.

"Острото противоречие между Радев и държавната политика, определяна от Министерския съвет и Народното събрание, по темата за войната в Украйна, за руската агресия, по темата чий е Крим, всъщност създава голям риск да не бъде възможно да бъде избран посланик и вероятно да има натиск от страна на президентската институция – посланик да бъде човек, който защитава позициите на президента, които са в пълен разрез с националната политика и с политиката на НАТО и ЕС", коментира той.

“Труд” допълва, че Шаламанов е посочил и друг проблем: "Както за посланик в НАТО, така сега и за посланик в Украйна – двете най-ключови посланически места в този период на война – явно нещо процесът не работи. Не е възможно за години да не може да се проведе конкурс и да бъдат избрани млади, подготвени дипломати. Явно този процес не работи и се е стигнало до решението за политическо назначение”.

Бившият министър допълни, че ако искаме да покажем високо ниво и да поемем ангажимент, е хубаво за посланик да бъде някой от последните министри на отбраната.

По думите му всичко това не е добър тон и не говори добре за България. Според него това прави страната ни много по-слаба и вътрешно, и външно.

"Спорът е между министър-председателя и президента. Този спор не прави чест на президента с квалификациите, които използва. Има толкова натрупани лични отношения и те влияят на сигурността и отбраната на България".
Според бившия военен министър процедурите са спазени. Българският интерес е там да имаме силен, действащ, реален посланик, категоричен бе Шаламанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase