Снимка: БГНЕС

За 45 години комунистическа власт България натрупа 10 милиарда долара външен дълг, за 32 години преход от 1989 до средата на 2021 г. всички демократични правителства натрупаха 6 милиарда долара дълг, а само за три години от средата на 2021 г. до края на 2024 г. Асен Василев ни „оправи“ с нов дълг за 11 милиарда долара. Кой сега е номер 1? Това попита депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, като насочи коментара си към "хора без розови очила" и е по повод на изявление на ПП-ДБ, според което кабинетът „Денков“ е оставил България с най-ниския дълг в целия ЕС – 22% от БВП.

Добрев цитира данните от Стратегията за управление на държавния дълг на Министерството на финансите за периода 2024-2026 г. От нея става ясно, че дългът на България ще нарасне само за няколко години от 36 млрд. на 65 млрд., а лихвите от 600 млн. лв. на 2,2 млрд.

„Тоест само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала Хемус на година. Който иска да си носи розовите очила - това е въпрос на личен избор“, почерта Делян Добрев.

По-рано от ПП-ДБ се похвалиха, че кабинетът "Денков" е оставил България с най-нисък дълг в ЕС.

"Според последните данни на Евростат България продължава да бъде страната с най-нисък държавен дълг като процент от БВП в целия Европейски съюз – 22,6% от БВП, следвана от Естония (23,6%) и Люксембург (27,2%)", заявиха от партията и изброиха ключови точки:
 

  • През първото тримесечие на 2024 г. дългът на страната намалява с 0,5 процентни пункта спрямо края на 2023 г.
  • България е една от само седем страни в ЕС, които отбелязват намаление на дълга си през този период.
  • За сравнение, държавите с най-голям дълг в ЕС са Гърция (159,8%), Италия (137,7%) и Франция (110,8%).


Самият Асен Василев, съпредседател на “Продължаваме Промяната", коментира тези резултати във Фейсбук: “Редовното правителство остави България с най-нисък дълг в целия ЕС. Евростат срещу лъжите, злобата и завистта."

И даде допълнителни данни:
 

  • 20 държави членки регистрират нарастване на дълга си спрямо последното тримесечие на 2023 г.
  • На годишна база дългът на България се повишава минимално с 0,5 процентни пункта, което е значително по-малко от увеличението в много други страни.
  • Средното съотношение на държавния дълг към БВП в еврозоната е 88,7%, а в целия ЕС – 82%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase