Снимка: БГНЕС

“Решението на Конституционния съд не е обикновено, ако някой мисли, че може да скрие името си, няма да стане”, каза деканът на Юридическия факултет в СУ проф. Даниел Вълчев пред bTV. Така той коментира очакваното решение на Конституционния съд по отношение на последните промени в основния закон от декември миналата година.

"Много е важен въпроса дали Десислава Атанасова ще гласува. Ако тя гласува, вероятно ние в Юридическия факултет ще го изучаваме", коментира той.

Десислава Атанасова е конституционен съдия от януари тази година. Тя е и един от вносителите на промените в Конституцията. Още, когато встъпи в КС, тя беше питана дали ще участва в гласуването. Тогава обяви, че няма намерение да не участва, още повече, че в КС не се предвижда възможност "отвод" каквато има в съда. 

"Аргументите, че не се предвижда отвод, не ми звучат сериозно, оттук нататък всеки остава сам със съвестта си. Много ми се иска да се гордея с нашия Конституционен съд", каза проф. Вълчев. Бившият политик допълни, че досега КС винаги и удържал на натиск.

"Натиск винаги се оказва, вероятно на всеки, който е на публична позиция", добави проф. Вълчев.

Вълчев коментира и дали смята да се завърне в политиката така: “Започвам да се възпламенявам”. Допълни, че все пак би заел позиция по-встрани.

Според него голямото противоречие било не  между ляво и дясно, а е между либерално-глобализиращите идеи и тези, които се съпротивляват срещу това.  Най-лошото било, че част от политическия елит мислила, че може с непочтени средства и тарикатлъци да се получат трайни политически резултати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase