Снимка: БГНЕС

Ситуацията с пожарите постепенно започва да се подобрява. Това каза в ефира на БНТ вътрешният министър Калин Стоянов. "Към момента, както и през целия ден, на територията на пожарите работиха изключително много служители от различни инстититуции", уточни той.

27 екипа на пожарната са били на територията на пожарите, жандармерия със 7 екипа, много техника, както и водометни машини, уточни той.

"Освен това, много служители от "Гранична полиция", Министерството на отбраната (МО) бяха със 150 служители, работихме и с двата хеликоптера на МО, както и с двата на колегите от Чехия. Работим също с 4 булдозера, както и с водоносни машини, които бяха осигурени от МРРБ. Към момента няма опасност за населените места, предотвратихме това, че нямаме жертви, нямаме и пострадали хора и ситуацията постепенно се нормализира", каза още Стоянов.

"Действително има щети, но приоритет за нас е, че няма жертви и пострадали. На първо място са животът и здравето, а след това е имуществото", отвърна вътрешният министър на въпрос за изгорелите домове на някои от хората в ямболското с. Воден. И добави, че опитни пожарникари му казали, че такова нещо не са виждали.

Ще направим всички анализи, но ми бе докладвано, че в деня, в който пламъците обхващат село Воден, то от всички страни е било заобиколено от пламъци. Много жители отказаха да се евакуират и бяха изведени принудително, напомни пак Стоянов.

И коментира, че дори системата за ранно оповестяване BG Alert да е сработила, то много хора не са искали да напускат домовете си. Тя обаче не се задейства.

"Тук, на място, на пожара, реално няма покритие на мобилните оператори", каза Стоянов за проблема. И напомни, че нямало и ток. Обясни, че е убеден, че в бъдеще със системата няма да има проблеми.

Помощта по Механизма за гражданска защита от ЕС бе поискана навреме, но е тромава процедура. Това не става с едно телефонно обаждане. Задействахме я навреме. В първите дни владеехме положението, каза вътрешният министър по повод коментарите, че късно сме поискали хеликоптери и самолети от страните членки на ЕС.

За последното денонощие е имало над 300 сигнала за пожари. А в момента евакуация не се налагала никъде. По-сериозен е пожарът в района на Беклемето, но той е далеч от населените места, добави министърът.

И каза, че на терен има и множество доброволци. Апелира да спазват правилата и инструкциите на пожарникарите. Стоянов бе категоричен, че за МВР е приоритет да се вземат самолети или хеликоптери за гасене. Той припомни колко е тежка процедурата с обществените поръчки. И посочи, че в МВР има много направления, в които трябва да има обновления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase