Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отговори на ГЕРБ-СДС във връзка с тяхната позиция за предлаганата от ПП-ДБ декларация

"Превеждам от Герберски към днешна дата: Общи приказки – ДА; Борба с корупцията – НЕ", написа Петков в профила си в социалната мрежа.

По-рано днес Деница Сачева заяви, че ГЕРБ-СДС ще откликнат на поканата за разговори с ПП-ДБ по предложените от тях приоритети, но няма да подкрепят правителство с втория и третия мандат в рамките на 50-ото Народно събрание.

"Получихме писмо от Божидар Божанов до Бойко Борисов, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, в което са поканени представители на нашата парламентарна група да участват в среща за обсъждане на проекта на декларация, обявена от ПП-ДБ на среща с президента. Досега получавахме разнопосочни становища от страна на ПП-ДБ. На нашата покана за реализация на първи мандат ние дори не получихме писмен отказ за среща от ПП-ДБ. Те заявиха, че ще са категорична опозиция. Очевидно сега, поради технически причини, коалицията стана втора сила, и виждаме някаква зрялост от тяхна страна. Скептични сме към това доколко парламентарна група с 39 души може да си позволи да диктува дневния ред на обществото и как парламентарна група, която е загубила 300 000 гласа, продължава да нравоучава", подчерта Сачева.

ПП-ДБ предложиха декларация, която предвижда приемането на 7 закона за борба с корупцията. Едва след тяхното приемане от парламента ПП-ДБ са готови да получат мандат от президента Румен Радев за съставянето на кабинет. Приемането на тези закони ще отнеме най-малко три месеца и това влиза в противоречие с член 99 от Конституцията, който е свързан с процедурата за връчване на мандати от държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase