Снимка: БГНЕС

Поредният брутален опит на ПП-ДБ да изнасилят Конституцията. Слава Богу, че президентът ги върна в реалността. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС Йордан Цонев.

Така Цонев коментира поисканото от ПП-ДБ повече време за приемането на декларация и закони за борба с корупцията преди връчването на втория мандат за съставяне на кабинет. Президентът Румен Радев напомни на ПП-ДБ, че процедурата по Конституция изисква връчването на втория мандат и че той няма да наруши законите.

„Член на 99 от Конституцията предвижда съставянето за избор на правителство. Те отидоха да му съобщят, че искат да правят законодателни промени. Денков каза на президента, че ще ловят корумпираните в парламента. Не разбрах тези хора в реалността ли са? Хората като чуят ПП-ДБ да говорят за корупция, се сещат за пачки, пудели, контрабанди“, заяви Цонев.

Още по темата

Той коментира и предложението за декларация, с която народните представители се задължават да приемат определени закони. „Нали си представяте това какво издевателства е с Конституцията. Предварителен ангажимент за закон. Имам 30-годишен опит в законодателната процедура. Да кажеш, че ще приемеш един закон, когато понякога твоето да или не зависи само от една запетая…Принципна позиция сме имали всички в парламента. Когато се внесат определени законопроекти, те не стават за нищо или има толкова брак, че е по-добре да не се приемат. Затова искам да кажа, че предварително съгласие за приемане на един закон категорично противоречи на реда, описан в Конституцията. В нея е казано, че закони се приемат на първо и на второ четене“, подчерта Цонев.

Според него самият начин да предложиш с декларация НС да се задължи да приеме 5-6 закона, изисква минимум поне 3 месеца денонощна работа и след това ще преминеш към процедурата по член 99, която до този момент ще стои на трупчета. „Президентът им даде ясно да разберат, че има конституционно процедура и се движиш по нея“, заяви Цонев. Той смята, че никой няма да подкрепи подобно законодателно безумие. То е следствие от политическата немощ на ПП-ДБ.

„Тези хора са пратени в парламента и трябва да имат елементарна политическа и законодателна култура. Всичко това липсва. Мнозинство се съставя с преговори, разговори, с търсене на приоритети и съгласие. А сега тук декларация“, обясни Цонев и добави: Не става с погазване на Конституцията и то толкова грубо. Това са хора, които не разбраха, че демокрацията се крепи върху правила и процедури. Не можеш да ги загърбваш. І БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase