Общ преглед
"Продължаваме промяната- Демократична България" поискаха от президента Румен Радев време и отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство, за да се намери подкрепа за важни реформи, насочени срещу корупцията.

Президентът Радев подчерта, че Конституцията трябва да се спазва в частта й за връчване на мандатите.

Председателят на ПГ на ПП-ДБ акад. Николай Денков представи предложенията на своята политическа формация. Той припомни, че през последните три години те са били единствената сила, която се е нагърбила със съставянето на редовно правителство. Същината на кризата, според него се състои в това, че тези, които са свалили неговото правителство, сега не могат да съставят свое.

„Предлагаме нестандартно решение за излизане от политическата криза. Искаме да предложим пакет от законови решения, с която да направим законовата крачка за разчистване на политическата система от корумпирани лица“, каза той. „Предлагаме декларация, в която са поставени точно тези важни стъпки, които трябва да се направят. Затова ни трябва известно време и сме дошли при вас да го поискаме“, каза Денков.

Според него, ако не решим проблемът с корупцията, всичко останало ще бъде второстепенно.

„Нашите очаквания са още в утрешния ден това, което предлагаме, да бъде изпратено до всички народни представители. Тук не става дума просто за една декларация, искаме реално приети закони. Не искаме да се занимаваме с подмяна“, каза акад. Денков.

Президентът Румен Радев подчерта, че трябва да се съобразим с изискванията от Конституцията. Процедурата изисква да се фокусираме върху съставянето на правителство. По никакъв начин не трябва да се компрометира Конституцията, подчерта Радев.

„Основният въпрос е има ли мнозинство в 50 НС. Трябва да отговорите първо на този въпрос. Вие имате 39 народни представители, а за вашите идеи се изисква мнозинство, а за някои дори квалифицирано мнозинство. Очаквам да предприемете незабавни стъпки за намиране на политическа подкрепа в 50 НС“, подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase