Снимка: БГНЕС

„В устава на нашата партия има един член за ролята и мястото на почетния председател, който липсва в другите партии: „Основателят и първи председател на ДПС е почетният председател на партията“, сподели Хасан Азис по повод сблъсъка между почетния председател Ахмед Доган и председателя Делян Пеевски.

Вчера Доган призова Пеевски да си подаде оставката в писмо до членовете на ДПС. Доган пише, че в Движението има опит за вътрешнопартиен преврат, „за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията“.

Последва отговор, също под формата на писмо, от председателя на ДПС Делян Пеевски. Той обяви, че никой не може да спре новото начало. „Продължаваме с екипа ми, с изпълнението на ангажиментите си,  за Новото начало, в името на по-доброто и по-мъдрото Утре. Ще бъдем с хората и до хората“, написа Пеевски.

Хасан Азис обърна внимание, че в писмото си Доган призовава, а не налага. Призивът за оставки е насочен към колективните органи, коментира той. Азис отбеляза също, че по устав почетният председател може да свика заседание на Централното бюро и други колективни органи, но уточни, че не знае дали се готви да го направи.

Именно Централното бюро трябва да реши какво ще се случи с поисканите оставки.

„Когато председателите на партията и почетния председател си говорят с писма това е знак, че има проблем. когато между двамата председатели има разминаване и това е в медиите, това е знак, че има проблем“, коментира Азис.
С броя на избирателите, гласували за ДПС на последните парламентарни избори той опроверга тезата, че благодарение на Делян Пеевски партията е получила повече гласове.

„Факт е, че на последните парламентарни избори с настоящото ръководство ние имаме исторически резултат с 47 народни представители – най-много в историята на страната ни. На 9 юни 2024 г. ние имаме 366 310 гласа, на предходните избори, с предишно ръководство, нашият резултат е 347 700. На по-предишните избори нашият резултат е 344 512. Всъщност увеличението като брой гласове с новото ръководство е 18 610 гласа. Ако 2023 г. избирателната активност беше толкова ниска, ние щяхме да имаме най-малко толкова депутати, колкото и сега“, подчерта Азис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase