Снимка: БГНЕС

Протестите от преди четири години бяха исторически и важни за страната, довели до положителни резултати. Това мнение сподели бившият вицепремиер по управление на европейските средства в четири служебни кабинета Атанас Пеканов пред bTV. Според него на тези процеси хората са излезли от летаргията, а Радев е бил водач на случващото се.

Пеканов допълни, че има много несвършена работа от предишното редовно правителство и сега се надява, че ГЕРБ ще ги довършат. Едно от тях - ПВУ.

“Инфраструктурните проекти се забавиха. Не получаваме европейски средства така както получавахме, когато Борисов управляваше – това е вярно. С еврозоната се забавихме. Но трябва да сме реалисти и да се борим това да не се случва, за да не стават жертва другите, позитивните промени“, заяви Пеканов.

Бившият вицепремиер е на мнение, че правителство трябва да има, защото иначе реформите се бавят.

“Идеята на конституционните промени бяха голяма грешка на сглобката. Вместо да се занимават с неща, които са зададени по ПВУ, те се занимаваха с други неща. В момента имаме служебен кабинет, който „уж“ трябваше да се контролира от парламента, но парламентът е толкова раздробен, че нито може да контролира служебния кабинет, нито може да взима важните решения. Служебният кабинет няма посока“, добави още Атанас Пеканов.

Той допълни, че в момента работата в НС не се движи и даде пример - има пет закона, които трябва да се приемат, за да може да се преведат парите по ПВУ. Той не е видял в някоя кампания да се говори за това.
 
“Това забавяне ще доведе до милиони загуби за българските граждани. Имаме още 8 млрд. лева да получим, от които смятам, че ще получим малка част. Според мен ще вземем половината от второто плащане по ПВУ“, допълни той.

"Не знам как ще се сформира правителство, а трябва. Преди една седмица изглеждаше като да няма шанс да се създаде правителство и с трети мандат. Без политически кабинет не можем да се борим толкова силно за еврозоната. Не можем за това какъв ще бъде следващият бюджет на Европейсия съюз. Има голяма вероятност да започнем всички пари, както ПВУ. Това има позитиви, но води и до не толкова добри развития", коментира Пеканов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase