Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

КОНПИ е уведомила БНБ за съществуващ конфликт на интереси по отношение на подуправителя на банката Андрей Гюров. В прессъобщение на БНБ се посочва, че е "установена несъвместимост" по отношение на Гюров.

Икономистът Георги Ганев коментира в студиото на предаването “Директно”, че КОНПИ трябва да се покаже пред обществото, че не действа като политическа бухалка.

“Трябва да докаже пред българското общество дали наистина служи за изчистване на конфликтите на интереси в България или продължава да служи за икономическа и политическа бухалка", каза още икономистът.

Той отбеляза, че въпросите с мандат на член на управителния съвет на централна банка на страна членка на Европейския съюз са подсъдни на съда в Люксембург.

За друга важна тема - докладът за влизане на страната ни в еврозоната, Ганев каза, че България е в правото си да иска допълнителен доклад. В същото време, според БНБ критерият за инфлацията ще бъде достигнат още в края на тази година.

"Остава само инфлацията като критерий, това се твърди и в конвергентния доклад на Европейската централна банка. Въпреки изказани определени съмнения дали България ще продължи да поддържа ниска инфлация в средносрочен план, общо взето ЕЦБ казва, че България изпълнява всички останали критерии, включително формалните легални критерии за членство, по които досега винаги е имало забележки", коментира Ганев пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Подсказвам

преди 4 дни

До Питам само? А, ако чекмеджетата са фотошоп, а магнитски го поръчват Прокопиев и Бобоков, тогава чии пудел се хили на писанията ти?

8

Анонимен

преди 4 дни

А през управлението на герберите, НАП се беше превърнала в политическа бухалка срещу обикновените граждани и през същото това управление, изчезнаха 16 милиона от НАП!

7

Реалист

преди 4 дни

Още като го назначаваха Гюров се знаеше, че има конфликт на интереси, това са фактите. Ако има съд ще го накара да върне всички заплати взети до момента, а те не са никак малко.

fallback