Снимка: БГНЕС
fallback

Младите хора в България да получат базова военна подготовка, която да се провежда от запасняци и резервисти. Подобна идея лансира президентът Румен Радев преди 2 седмици по време на четвъртия национален събор на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

"Преди всяко семейство бе свързано по някакъв начин с армията. Днес това вече не е така", заяви тогава държавният глава.

Oще по темата
Думите на президента срещнаха възмущението на председателя на ДПС Делян Пеевски, който отсече, че младежите на България няма да ходят в задължителна казарма.

"Буди тревога, че в дните до конституиране на новия парламент и старта на преговори за съставяне на редовно правителство Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, като заговори за мобилизационен резерв и връщане на наборната военна служба“, посочи Пеевски.

В разгара на дискусиите дали трябва да има военно обучение за всички мъже, които не са ходили в казарма, Dnes.bg ви попита: Готови ли сте да защитавате България с оръжие, ако се наложи? В традиционната ни анкета гласуваха точно 3329 души.

Едва 13% от анкетираните декларират, че ако се наложи ще го сторят, защото това е дълг на всеки българин. Други 26% казват, че ще го сторят, но само и единствено ако има пряко нападение срещу България и са категорични, че няма да се бият в подкрепа или за интересите на чужди държави.

На фона на тези цифри цели 45% са категорични, че няма да хванат оръжие, защото настоящите военни конфликти са единствено плод на глупостта и болните амбиции на световните политици и хората не трябва да плащат заради тях.

Други 5% отчитат, че дори и да искат да защитят страната си няма как да го направят, защото нямат дори и елементарна военна подготовка. А 11% от анкетираните са категорични, че просто ще напуснат страната и ще потърсят спокойствие другаде, ако някога се стигне до такъв тежък момент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

818

Патриот

преди 1 ден

Каква родина, бе ? България е родина за престъпниците - те живеят в тази родина безгрижно и в разкош. Нека те да защитават родината си. Останалите нормални българи нямат родина !!! Не може да ти е родина държавата управлявана от Боко , Про100 Киро, Дебелеевски....Мустако Бориславова......Гнома, Кокорчо....!

817

РодинО

преди 2 дни

Във време на война действат военовременните закони. Първи се изчистват предателите. Да му мислят, кой на чия страна е. За родината - да, но за чужди интереси - не. Това са имали предвид анкетираните.

816

Ко? Не!

преди 2 дни

Всеки втори - дръжки. Да ви имам и анкетите. Имаше едно анонимно проучване преди 3..4.. години, което си каза, че 90% от военния състав на армията ни, би дезертирал при реални военни действия.И ви говоря за военни на заплата. Вие, от къде изкарахте, че има чак пък толкова ббаламурници сред цивилното население? Аз лично си имам разработен, готов евакуационен план. За 24 часа жената и децата ще напуснат страната. До седмица, ако успея и аз отивам при тях.

fallback