Снимка: БГНЕС

Борисов ще представи кабинет само на ГЕРБ и ще получи подкрепа без коалиционно споразумение с ДПС. Единствената възможност е правителство с първия мандат, нови избори ще са с още по-ниска избирателна активност и дори може ДПС да се окаже първа политическа сила.

Прогнозата направи пред БНР политическият анализатор Осман Октай и коментира:

"Ако Бойко Борисов държи на думата си и не приеме партньорство с ДПС, би следвало в момента, когато се избере такова правителство, подкрепено от Движението за права и свободи, веднага неговия премиер и самият Борисов да си подадат оставките. Ако обаче се съгласят и приемат такава подкрепа, това означава, че всичко е било предварително договорено".

Според него е възможно да се направи правителство на малцинството с възможен премиер от ГЕРБ - Росен Желязков:

"Забелязвам всички симптоми в поведението на Бойко Борисов, когото наблюдавам от 2009 г. Не сме видели той да води нормални политически преговори. Борисов играе вабанк, рекетирайки както институциите, така и парламентарните групи и целия парламент. ... Ако падне кворумът в парламента, със 115 гласа може да се избере правителство на малцинството, подкрепено от ДПС. После може да каже, че не е правил коалиция с ДПС, а всеки може да подкрепя".

Октай прогнозира появата на политически проект на президента Румен Радев, който няма да изкара докрай мандата си:

"Ако се отиде есента на предсрочни избори и кризата продължи, може през пролетта той да излезе от президентството и да оглави партия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase