Общ преглед

По време на консултациите се очертаха няколко възможни варианта за разплитане на политическия възел в България - от правителство на малцинството, през експертно правителство, и това, което вашите колеги от "Възраждане" обявиха - ясно изразена анти ГЕРБ - ДПС коалиция. Вие как гледате на възможностите за излизане от политическата криза, които изброих до момента? Убеден съм, че като партия с опит имате и ваши виждания.

Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с представители на БСП.

Преглеждах архивите от последните ни срещи. Имам около 15 тефтерчета от предишните ни срещи. Това е илюстрация на ужасяващата политическа криза, в която се намира обществото ни в последните години. Тя, разбира се, е икономическа, социална, рискува да стане и конституционна. Но е и криза на доверие, обърна се към президента Атанас Зафиров, временно изпълняващ длъжността на лидер на БСП след оставката на Корнелия Нинова.

Ако трябва да бъда откровен, в тази тежка ситуация пред нас има два пътя. Единият е много удобен - да бъдем страничен наблюдател, опозиция, от която нищо не зависи. Другият път е да участваме в тези процеси и сме реалисти по отношение на резултатите, които получихме, продължи той.

Ние сме партия с дълъг, може би най-дълъг от новите партии, политически и парламентарен опит. Продължаваме да смятаме, че изборите не са добро решение и трябва да работим за формиране на една разумна, пробългарска, устойчива власт. Имаме зрелостта да се опитаме да бъде проводник на един такъв диалог и да бъдем балансьор. През годините стоим достатъчно далеч от всякакви залитания във вътрешнополитически и външнополитически план, допълни той.

Преценката на кого ще връчите третия мандат, е ваша. Но от нас може да се очаква разумна позиция. В никакъв случай не е изчерпана възможността за едно пробългарско правителство, увери Зафиров.

Другата алтернатива, с която се плаши обществото са предсрочни парламентарни избори. Ние не се плашим от избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар