Снимка: БГНЕС

Започва седмицата, в която ще стане ясно ще има ли ново правителство или ще отидем на поредните предсрочни избори през есента.

Президентът Румен Радев ще даде ход на първата конституционна процедура преди връчването на мандатите за съставяне на кабинет.

Първи на "Дондуков" 2, в 9:00 часа, ще отидат ГЕРБ-СДС. Два часа след тях ще дойде втората политическа сила - ДПС, а след това ПП-ДБ.

Само трите партии ще са част от консултациите през днешния ден, следващите четири политически сили още не е ясно кога ще се срещнат с президента.

Бойко Борисов обяви, че за тях възможен вариант за управление е експертно правителство, но с министър-председател и министри на отбраната и външните работи от ГЕРБ.

По време на консултациите си с другите партии преговорният екип на ГЕРБ обяви, че виждат следващия кабинет и като кабинет на споделената отговорност. С тях разговор обаче имаха само ДПС и ИТН.

Слави Трифонов и партията му дадоха зелена светлина за избора на Рая Назарян като шеф на Народното събрание, но бяха категорични, че няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат. Те са готови да предложат експертно правителство и да говорят с всички партии с третия мандат, ако им бъде връчен от Радев.

Третият мандат поискаха и от „Възраждане”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase