Снимка: архив, БГНЕС

Народните представители в 50-ото Народно събрание ще направят днес нов опит да изберат свой председател.

Първоначално бяха номинирани 4 -ма кандидати, на балотаж вчера отидоха двама от тях. Но никой не събра необходимата подкрепа.

Още по темата
След проведените два тура Народното събрание не успя да избере председател и сега отново борбата ще продължи, за да може законодателната работа да се отпуши. Кандидатът на ГЕРБ-СДС Рая Назарян получи най-много гласове - 115, подкрепена от ГЕРБ-СДС и ДПС. След нея беше кандидатът на „Възраждане“ Петър Петров с 41 гласа от депутатите от партията му и трима от ИТН.

Кандидатът на ИТН Слави Кирилов и проф. Юлияна Матеева, издигната от “Величие”, също не получиха нужните гласове.

Залогът, обаче, е висок - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако Рая Назарян не стане председател на 50-ия парламент, страната отива на следващи, поредни предсрочни парламентарни избори. Самият той призова за широка коалиция и кабинет, подкрепен от възможно повече политически партии. И заяви, че няма да оттегли кандидатурата й, защото въпросът бил „принципен“. Подкрепи го председателят на ДПС Делян Пеевски, който също заяви, че най-голямата политическа сила трябва да излъчи председател.

В сряда следобед от ПП-ДБ за пореден път припомниха, че няма да подкрепят правителство на Борисов, а лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепи правителство с първия или втория мандат и настоя президентът Радев да му даде третия мандат, когато дойде време за това.

Засега обаче за подкрепа са се обявили само от ДПС, а за мнозинство са нужни 121 гласа./БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase