Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Президентът Румен Радев не произнесе реч преди първото заседание на парламента вчера, въпреки че по протокол се очакваше да го направи. Мълчанието му също е вид комуникация, на мнение е преподавателят по реторика проф. Иванка Мавродиева.

"Цар Борис също не е произнасял винаги речи. Първото заседание има тържествени елементи", коментира преподавателят в "България сутрин".

Има тържествено говорене, но и оперативно делово управление на дебатите в НС, отбеляза тя. По нейни думи депутатите нямат много добри умения за поизнасяне. Текстовете им бяха написани предварително.

"На ангажимента като народни представители - видяхме народни представители с десетилетия, нови представители, които се чудеха. Дрескода го докараха. Някои се въртяха на столовете. Това показва неувереност, няма положителна емоция", анализира проф. Мавродиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ дебатите са сблъсък на ценности, на идеи и програми, но в първите речи в НС вчера това трудно може да се види.

"Социалните мрежи са съществен фактор. TikTok бълваше със съкратени извадки, за да се препопуляризират. Реториката се променя, но невинаги към добро. Отива на моменти към говорене в парламента. Преговорите се губят", обясни още преподавателят.

Днешното заседание на депутатите отново започна с почивка. Това е показно, че трудно се вземат разционални решения.

"Търсят своя лична популярност, но трудно могат да изградят с този модел на принизено говорене свой политически индивидуален бранд. Ако има криза или гаф, достойно е да се оттеглиш. Трябва да имат достойна позиция", заяви проф. Мавродиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 1 седмица

ИТН, които харесвах удрят дъното и свалят нивото толкова ниско. Дори и да са гневни и разочаровани винаги може да се намери правилен тон. Парламентът е институция все пак. Излизат на трибуната за да кажат само някакви глупости! Днес тяхната депутатка се тресеше от нерви, но и тя да се изкаже колко неправилно говорил Киро, като че ли това имаше значение!

17

Анонимен

преди 1 седмица

Чуждопоклонничеството е позорно но на тея това им е номера. Разделяй и владей. Срамувам се от ставащото в парламента и в Правителствата и се страхувам че се налага да пиша със заобиколки... Все едно съм в чужда страна.

16

баба мара

преди 1 седмица

дрехите и речта ще ги преживеем големият проблем е да не крадат и да лобиратза кражби нови избори на есен с песен

fallback